Sikkerhedsstyrelsen
Gør-det-selv mand

Vejledninger til gør-det-selv el

Meget gør-det-selv arbejde inden for el er lovligt at udføre, hvis man ved, hvordan det skal gøres. Her finder du en række vejledninger, som viser, hvad du konkret skal gøre, når du eksempelvis skal udskifte en stikkontakt.


Før du går i gang med elarbejdet

Hvis du skal i gang med lovligt gør-det-selv arbejde, er der en række forholdsregler, du skal tage dig, inden du begynder. Fx skal du altid huske at afbryde strømmen.

Værktøj til elarbejde

Der er flere redskaber, som er vigtige, når du skal lave elarbejde. Se en række af de mest brugte værktøjer, som du bør have i din værktøjskasse.

Sådan opsætter og udskifter du belysning

Hvis du er ved at sætte belysning op derhjemme, skal du vide, hvilke ting du selv må gøre, og hvilke ting en autoriseret elinstallatørvirksomhed skal gøre for dig. Vi har samlet en række vejledninger, som viser, hvordan du konkret skal gøre, hvis du skal arbejde med belysning derhjemme.

Gør ledningen sikker

Læs om forskellige typer af ledninger, og hent gode råd om, hvordan du kan holde styr på dine ledninger. Læs også om ledninger i den faste elinstallation.

Sådan udskifter du en stikprop eller ledningsafbryder

Stikpropper, ledningsafbrydere og forlængerled skal ses efter med mellemrum. Læs mere om, hvad du selv må udføre af arbejde på stikpropper og ledningsafbrydere.

Sådan udskifter du en stikkontakt

Det er ikke tilladt at sætte en ny afbryder eller stikkontakt op i den faste installation, hvis der ikke har siddet én på samme sted før. Se, hvornår du selv må udskifte en stikkontakt og hvordan du gør det.

Ordliste

Gør-det-selv arbejde inden for el og vvs kræver, at man har et godt kendskab til de tekniske begreber. Vi har lavet en forklaring til en række begreber inden for el og vvs-arbejde, som kan være anvendelig, når man skal lave gør-det-selv-arbejde.