Sådan lærer du børn at bruge fyrværkeri sikkert

Her kan du finde gode råd til at lære børn om sikker omgang med fyrværkeri. Husk beskyttelsesbriller og sørg for, at du er en god rollemodel.

Børnene skal lære at omgås fyrværkeri sikkert

Før du lader dine børn anvende fyrværkeri, er det en god ide at forklare dem, hvordan de omgås fyrværkeriet sikkert. Fortæl dem om de fem fyrværkeriråd og husk at købe sikkerhedsbriller - også til de børn og unge, der bare vil være tilskuere.

Du bør være en god rollemodel og sørge for, at der altid er en voksen til stede, når der affyres fyrværkeri. Du skal sørge for, at fyrværkeriet opbevares i en kasse eller en pose og ikke i lommerne, så du ikke kommer til skade, hvis det bliver antændt ved et uheld.

Aldersgrænser for køb af fyrværkeri

Det er ikke tilladt at sælge konsumfyrværkeri til børn og unge under 18 år. Der skal være skiltet med aldersgrænserne på salgsstederne.

Helårsfyrværkeri som for eksempel stjernekastere, knallerter, bordbomber og knaldperler må sælges til unge, der er fyldt 15 år.

Læs brugsvejledningen

Når du køber fyrværkeri, skal der altid følge en brugsvejledning med. Den kan være trykt direkte på fyrværkeriet, eller det kan være en seddel, som udleveres.

I brugsvejledningen er der anvisninger på, hvordan fyrværkeriet anvendes sikkert. Det kan for eksempel være, hvordan fyrværkeriet placeres ved brugen, og hvor stor sikkerhedsafstanden er. Der skal også være anvisninger på, hvordan fyrværkeriet opbevares sikkert.

Overhold sikkerhedsafstanden

På alt fyrværkeri skal der være angivet en sikkerhedsafstand. Du bør læse vejledningen og sørge for, at børn og unge også sætter sig ind i, hvor langt de skal væk fra for eksempel en raket eller et batteri for, at sikkerhedsafstandene er overholdt.

Fjern fyrværkeriet efter nytåret

Fusere er farlige, men når Fyrværkerikampagnen advarer mod at gå tilbage til en fuser, betyder det ikke, at man skal lade dem ligge på offentlig gade og vej.

Hvert år mister især drenge mellem 10 og 14 år fingre og hænder, fordi de ikke kan lade krudtet ligge.

Det er de voksnes opgave at rydde op efter nytåret. Hvis du finder ting, som du ikke kender til eller er utryg ved, må man kontakte politiet.

Du kan fjerne fyrværkeraffald med en skovl og putte det i en spand. Affald fra afbrændt fyrværkeri afleverer du med dagrenovationen. Fusere skal du aflevere som farligt affald. Du kan kontakte din kommune og høre, hvor det kan afleveres.

Det vigtigste er, at fyrværkeriet bliver fjernet, så pilfingrene ikke får fat i det. Og at man som forældrene advarer børnene imod at samle det op.