Sådan skifter du en stikkontakt

Det er ikke tilladt at sætte en ny afbryder eller stikkontakt op i den faste installation, hvis der ikke har siddet én på samme sted før. Se, hvornår du selv må udskifte en stikkontakt, og hvordan du gør det sikkert.

Hvad må du selv lave?

Selvom du ikke har en autorisation, må du gerne selv udskifte indendørs (normaltætte) afbrydere eller stikkontakter med og uden jordforbindelse for højst 250 volt i din bolig.

Betingelsen er dog, at du ved, hvordan du gør det rigtigt.

I nogle tilfælde er det vanskeligt eller umuligt at udskifte en afbryder eller en stikkontakt, uden at der skal foretages større indgreb. I disse tilfælde skal arbejdet udføres af en autoriseret elinstallatørvirksomhed.

Forskellige typer af stikkontakter

En stikkontakt uden jordkontakt skal altid erstattes af en stikkontakt uden jordkontakt. Du må kun bruge en stikkontakt med jord, hvis den tilsluttes en jordleder, der virker.

En stikkontakt med jordkontakt, som er tilsluttet en virksom jordleder, skal altid erstattes af en ny stikkontakt med jordkontakt. Stikkontakter må man kun selv udskifte, hvis installationen er beskyttet med en RCD 30 mA  (også kaldet en HFI-, HPFI- eller fejlstrømsafbryder).

Det er valgfrit, om du vil bruge stikkontakter sammenbygget med en afbryder eller en nyere type uden afbryder.

Du må aldrig selv etablere en stikkontakt. Det kræver en autorisation at arbejde på de faste installationer. Læs mere om autorisationer her.

Sådan udskifter du en stikkontakt med eller uden jord

Før du går i gang med at skifte en stikkontakt, skal du altid huske at afbryde strømmen.

Du kan skifte en stikkontakt på følgende måde.

Sådan udskifter du en stikkontakt i et gerigt

Har du brug for viden om, hvordan du skifter en stikkontakt i et gerigt, kan du få hjælp i videoen nedenfor.

Du må gerne skifte en stikkontakt i et gerigt, hvis der allerede er en, som er etableret. Du må også gerne skifte gerigtet og derefter sætte en stikkontakt i.