Valg af stikkontaktsystem
Det er et krav i boliger, at beskyttelseslederen altid skal overføres fra installationen til klasse I-apparater, når disse tilsluttes en stikkontakt.
Derfor kan det være en god ide at aftale med ejeren eller brugeren af en installation, hvordan stikkontaktsystemet skal sættes op.
I videoen nedenfor gennemgås de tre tilladte stikkontaktsystemer i Danmark.
Husk beskyttelsesleder til brugsgenstandene
En typisk elfejl i boliger er, at fejlbeskyttelsen ikke er fuldt funktionsdygtig, fordi beskyttelseslederen ikke forbindes til brugsgenstandene.
Dette skyldes i langt de fleste tilfælde, at brugeren/ejeren af installationen ikke er klar over, at beskyttelsesleder ikke bliver overført, når man har det danske stikkontaktsystem og tilslutter brugsgenstande med CEE-7 stikprop (Schuko).
En husejer kan fx vælge at opsætte Schuko-stikkontakter i køkkenet. De passer til CEE 7-stikpropperne, som hårde hvidevarer og transportable brugsgenstande som el-kogekande, brødrister og kaffemaskine typisk bliver leveret med. Ellers kan der benyttes en adapter eller udskiftes stikpropper, så de matcher stikkontaktsystemet.
Se videoen om stikkontaktsystemer og hvad de betyder for fejlbeskyttelsen i boligerne.
Brug den rigtige stikprop
Det er vigtigt at bruge den rigtige stikprop, når et elapparat tilsluttes, så sikkerheden er i orden og jordforbindelsen bevares. Stikproppen skal passe til stikkontakten, ellers skal du bruge en adapter (hybridstikprop).
Antal stikkontakter i et rum
Der er krav om én stikkontakt for hver påbegyndt 4 m2 gulvareal i beboelsesrum i en bolig. Der er dog ikke krav om mere end 10 stikkontakter i et rum. Kravet gælder kun beboelsesrum og fx ikke garager, depotrum, walk-in-closet eller lignende. I disse rum er kravet alene, at der skal være stikkontakter nok.
Derudover er der særlige krav til stikkontakter i bl.a. køkkener og badeværelser.
Tidligere skulle stikkontakter anbringes med størst mulig indbyrdes afstand. Men dette krav gælder ikke længere, og dobbeltstikkontakter talte tidligere kun som én stikkontakt. Nu tæller alle stikkontakter med, og dobbeltstikkontakter tæller som to stikkontakter, forudsat at stikkontakterne er placeret der, hvor de skal bruges.
Det er derfor altid en god ide at gå i dialog med ejeren eller brugeren om, hvordan stikkontakterne skal placeres.
Placeringen af stikkontakter
Installationsbekendtgørelsen indeholder ikke krav om, at det kun er stikkontakter med visse placeringer, der tæller med i det samlede antal. Men du skal være opmærksom på, at installationen skal udføres, så den passer til den forventede brug, og derfor skal du aftale placeringen med ejeren eller brugeren.
Stikkontakter og ruminddeling
Antallet af stikkontakter, der er krav om i boligens rum, afhænger af, hvordan boligen er opdelt.
Det generelle krav til antallet af stikkontakter i boliger er én stikkontakt pr. påbegyndt 4 kvm. Dette krav gælder for "beboelsesrum", og garager, lofts- og depotrum er altså ikke omfattet. Derudover er der ikke krav om mere end 10 stikkontakter pr. rum.
Vær opmærksom på, at hvis det samme antal kvadratmeter er fordelt på to separate rum i stedet for ét, kan det kræve flere stikkontakter. .
Installationsbekendtgørelsen fastslår i § 50 , at der altid skal være tilslutningssteder (stikkontakter) nok, så anvendelse af tilledninger af unødvendig længde undgås.
Stikkontakter, som tæller med i regnskabet
Det er kun almindelige 250 V-stikkontakter og 250 V-industrikontakter, der er lavet efter følgende standarder, som tæller med:
- DS 60884-2-D1, stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug
- DS/EN 60309-2,stikpropper, stikkontakter og ledningskoblere til industribrug
Andre elektriske udtag, der er beregnet til tilslutning af brugsgenstande eller tilslutning af belysningsgenstande, fx lampestik, tæller ikke med, når du skal gøre antallet af stikkontakter i et rum op.
LINK til retsinformation
Du kan her finde installationsbekendtgørelsen, som er en bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse og drift af elektriske installationer. Bekendtgørelsen er trådt i kraft 1. juli 2017.
Stikkontakter i køkkenet
I et køkken skal der være minimum 3 stikkontakter, fordelt på mindst 2 grupper med lavt energiforbrug over tid (det vi tidligere kaldte lysgrupper). Man kan ikke bare forsyne den ene stikkontakt fra "komfurgruppen" da den jo ikke er en gruppe for lavt energiforbrug over tid. Stikkontakter skal ikke nødvendigvis være ”disponible”, men de skal placeres der, hvor fx brødrister og kaffemaskine skal bruges.
kravet er, at der skal være mindst én 250 V-stikkontakt i den faste installation for hver påbegyndt 4 kvadratmeter gulvareal. Der er ikke krav om mere end 10 stikkontakter i et rum, heller ikke i køkkener.
I kogenicher skal der være minimum 1 stikkontakt, som placeres der, hvor køkkenapparaterne skal bruges.
Særligt omkring kogenicher
Kogenicher må kun indbygges i et skab, hvis fabrikanten har erklæret kogenichen egnet hertil.
Ved indbygningen skal fabrikantens sikkerhedsanvisninger følges, så kogenichen ikke kan tændes, når skabsdøren er lukket eller sikkerheden er sikret på anden måde.
LINK TIL LAVSPÆNDINGSDIREKTIVET
Stikkontakter i badeværelser
Badeværelser skal have mindst 1 stikkontakt – med mindre badeværelset er så lille, at andre sikkerhedskrav udelukker, at der kan anbringes stikkontakter.
Det er kun stikkontakter i den faste installation, som tæller med. Derfor tæller stikkontakter i brugsgenstande og stikkontakter i lamper ikke med.
Hvis en stikkontakt er fastmonteret i et badeværelsesmøbel, er den en del af den faste installation.
Stikkontakter i rum uden beboelse
Installationsbekendtgørelsen indeholder ikke krav til antallet af stikkontakter i garager, carporte, loftsrum, depotrum og lignende.
Det betyder konkret, at der kun er krav til antallet af stikkontakter i rum, hvor man opholder sig.
Et walk-in-closet er fx ikke et beboelsesrum, men det opfattes som et depotrum. Du skal derfor være opmærksom på, at selvom der ikke er krav til antallet af stikkontakter i rummet, så skal der være stikkontakter, der passer til den forventede brug, så lange forlængerledninger undgås.
Stikkontakter i gerigt
Se i videoen, hvilke muligheder der er for at ændre en installation, hvor afbrydere og stikkontakter er placeret i dørgerigterne.
Flyt stikkontakt fra gerigt til væg
Når man ændrer på en eksisterende installation og laver noget nyt, betragtes det som en ny elinstallation, som skal overholde de gældende regler og udføres af en autoriseret elinstallatørvirksomhed.
Se i i videoen, hvordan vikårene er, hvis man ønsker at flytte afbryder og stikkontakt fra gerigt til væg, dvs. etablere en ny installation.
Udvidelse med en ny stikkontakt
Hvis en installation udvides med højst to nye tilslutningssteder, er det tilladt at udelade beskyttelsesleder.
Se i videoen, hvordan reglerne er og hvad man selv må lave som ejer eller bruger af en elinstallation.
Om vejledningen
- Denne vejledning er lavet i et samarbejde mellem TEKNIQ og Sikkerhedsstyrelsen.
- Indhold fra standarder er gengivet efter aftale med Dansk Standard.
15. december 2017 - opdateret 9. maj 2023