Sådan skifter du en stikprop eller et forlængerled

Du må gerne skifte stikket til køleskabet, kaffemaskinen eller vaskemaskinen eller skifte et forlængerled. Du kan her se, hvordan du gør.

Hvad må du?

Som almindelig gør det selv-mand uden autorisation må du gerne skifte stikproppen på køleskabet, vaskemaskinen og andre elprodukter i klasse-1 til en stikprop, hvor jordforbindelsen bliver overført. De fleste elapparater leveres i dag med en CEE7-stikprop, som passer til Schuko- og pindjordstikkontakter, men stikproppen kan ikke overføre jordforbindelsen fra jordkontakten i en dansk stikkontakt.

Det er lovligt at udskifte en trebenet stikprop (stikket) til et klasse 1-apparat med en tobenet stikprop, hvis den skal sluttes til en stikkontakt uden jordkontakt.

Da det kan påvirke apparatets funktionalitet og sikkerhed, anbefales det at kontakte fabrikanten, inden stikproppen skiftes. 

Det er både farligt og ulovligt at klippe eller skære jordbenet (det tredje ben) af en stikprop og herefter bruge den som tobenet stik.

Hvis du skifter en stikprop eller ledning på et produkt, skal du være opmærksom på, at du kan miste din reklamationsret.

Du må gerne skifte et forlængerled, selvom du ikke har autorisation.

Sådan gør du det sikkert

Det er livsfarligt at skille et forlængerled – herunder en tri- eller flerstiksdåse – ad, når der er spænding på. Sørg altid for, at stikket ikke sidder i kontakten, før du går i gang med arbejdet.

Hvis du skifter en trebenet ud med en tobenet stikprop, må den grøn/gule beskyttelsesleder under ingen omstændigheder forbindes. Den grøn/gule leder skal derfor klippes af så tæt som muligt på ledningens kappe. På den måde undgår du, at elapparatet bliver strømførende og giver stød.

Husk også, at afisoleringen af ledningen kun må være seks millimeter. Ellers kan kobbertråde stikke ud. Det giver risiko for elektrisk stød.

Du kan her se, hvordan du skifter stikproppen på hvidevarer i videoen her eller grafikken nedenfor