Sådan sikrer du gassen i din campingvogn

Her får du en række råd til, hvordan du sikrer, at gassen i din campingvogn er sikker, så du undgår ulykker.

Du skal være opmærksom på det eksterne gasstik

Nogle campingvogne er udstyret med et eksternt gasstik, hvor du blandt andet kan tilslutte din gasgrill. Du bør sikre dig, at der ikke slipper farlige gasser ud.

Hvis du har en campingvogn med et eksternt gasstik, hvor du kan tilslutte en gasgrill, bør du tjekke det.

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at gasstikket er forsynet med en lynkobling, der lukker automatisk, hvis koblingen ikke er sat korrekt i. På den måde sikrer du, at der ikke slipper farlige gasser ud.

Se mere i videoen her.

Ordforklaring

  • Et eksternt gasstik er et stik, som er monteret på campingvognen og forsynes fra gasskabet.

Du skal tjekke gaskassen

Gaskassen er opbevaringsrum for gasflasker i campingvognen. Der er en del ting, som du selv kan holde øje med i gaskassen på campingvognen.

Du kan blandt andet tjekke, at gasflaskerne er spændt ordentligt fast, og at slangen ikke er mørnet. Husk også, at du ikke må dække ventilationsåbninger i gaskassen til.

Du kan se mere om, hvordan du tjekker gaskassen, i videoen nedenfor.

Du skal få gastestet din campingvogn

Inden campingsæsonen går i gang kan du sørge for at få lavet en gastest. Testen skal udføres af en virksomhed, som har autorisation til at installere flaskegas i mobile enheder.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du mindst hvert andet år får gastestet din campingvogn, autocamper, beboelsesvogn eller andre mobile former for beboelse med flaskegas.

Du kan tjekke, om din håndværker har den rette autorisation til at foretage testen, i vores autorisationsregister. 

Ordforklaring

  • En beboelsesvogn er også en campignvogn, teltvogn til beboelse etc.

Installations- og servicerapporten er din garanti

Det er en god idé, at du får en kopi af installations- og servicerapporten efter hvert gastjek på din campingvogn. Rapporten er din garanti for, at campingvognens udstyr er i orden, og at vognen er testet korrekt.

Du kan i videoen neden for se, hvorfor det er vigtigt at få en kopi af installations- og servicerapporten. Du kan også se, hvad rapporterne indeholder, og hvad de betyder.

Du skal have styr på ventilationen

I Sikkerhedsstyrelsen anbefaler vi, at du holder øje med ventilationen i din campingvogn. Hvis der ikke er fri ventilation i vognen, kan der opstå farlige kulilteudslip, og det kan koste liv.

Se, hvordan du sikrer en god ventilation i vognen her.

Husk at placere gasalarmen korrekt

Når du har flaskegas i din campingvogn, er det en rigtig god idé at sætte en gasalarm op. Den advarer dig i tide, hvis der skulle gå noget galt med flaskegasinstallationen, så der siver gas ud i campingvognen.

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvor i campingvognen du placerer alarmen. 

Flaskegas er nemlig tungere end luften i atmosfæren. Derfor vil den lægge sig i bunden af campingvognen først. Hvis gasalarmen sidder højt ligesom en kulilte- eller røgalarm skal, er der risiko for, at du ikke bliver advaret om udslip. 

Derfor: Gasalarmen skal placeres ved gulvet i campingvognen. Kuliltealarmen skal placeres højt som en røgalarm.