Bevar jordforbindelsen, når du tilslutter hårde hvidevarer

Der er tre forskellige stikkontaktsystemer, som en autoriseret elinstallatørvirksomhed må sætte op i danske hjem. Det er vigtigt, at du bruger den rigtige stikprop, når du tilslutter et elapparat, så sikkerheden er i orden, og du bevarer jordforbindelsen.

Tre forskellige stikkontaktsystemer

Der er tre stikkontaktsystemer at vælge imellem, og derfor skal du som forbruger være opmærksom, når du tilslutter et elektrisk produkt. Vær altid sikker på, at det er den rigtige stikprop, der passer sammen med den rigtige stikkontakt. Kun på den måde kan du være sikker på, at jordforbindelsen bliver skabt, så du undgår elektrisk stød.

 

Du skal være opmærksom på, at du kan miste din reklamationsret på et elapparat, hvis du selv har skiftet stikprop eller ledning. Du kan også risikere at gøre elapparatet ulovligt, hvis du ikke opfylder de krav, der stilles til stikprop eller ledning. Eksempelvis er det et krav, at ledningen til en havepumpe er mindst 10 meter.

Det er en god ide at rådføre sig med en sagkyndig person, inden du går i gang.

Video: Sådan udskifter du et hvidevarestik

Stikprop med sidejord på de fleste elapparater

Mange af vores elektriske produkter i hjemmet er monteret med en stikprop, som er beregnet til at passe ind i en stikkontakt med sidejord. Det er typisk husholdningsapparater, som for eksempel kaffemaskiner, elkedler eller køleskabe – såkaldte ”klasse 1-produkter”.

Et ”klasse 1-produkt” er beregnet til at blive jordforbundet, fordi forbindelse til jord er en vigtig beskyttelse mod elektrisk stød og brand, hvis der opstår elektriske fejl i produktet. Hvis du vil sikre jordforbindelsen, kan du montere en forsats på stikproppen eller udskifte stikproppen med en dansk stikprop med jord.

Du kan også få en autoriseret elinstallatørvirksomhed til at sætte en stikkontakt med sidejord op i eksempelvis køkkenet eller bryggerset. Så behøver du ikke længere at bruge en forsats eller udskifte stikproppen for at have styr på jordforbindelsen.