Brug sikkert og lovligt fyrværkeri

Farligt og ulovligt fyrværkeri kan se helt uskyldigt ud. Her kan du læse om, hvordan du sikrer dig, at dit fyrværkeri er både sikkert og lovligt at bruge.

Du skal holde dig fra ulovligt fyrværkeri

Fyrværkeri skal være CE-mærket, ellers er det ikke lovligt i Danmark. En producent må kun CE-mærke det enkelte stykke fyrværkeri, hvis producenten har fået det testet og har sikret sig, at fyrværkeriet lever op til reglerne.

Testen foretages af et bemyndiget organ - altså en virksomhed, der er godkendt af myndighederne til at udføre dette. Ved denne test sikres det, at fyrværkeriet lever op til de væsentligste sikkerhedskrav - men husk på, at selv lovligt fyrværkeri kan være farligt.

CE-mærket

Sikkerhedsstyrelsen udfører stikprøvekontroller af lovligt CE-mærket fyrværkeri. Vi tjekker blandt andet fyrværkeriets vægt og størrelse, og om det er konstrueret sikkert.

Vi afprøver også forskellige typer fyrværkeri. For eksempel må batterier ikke kunne vælte, og raketter må ikke flyve ukontrolleret rundt i luften eller sprænge i jordhøjde. Disse test er med til at begrænse antallet af ulykker med fyrværkeri.

Farligt fyrværkeri

Sikkerhedsstyrelsen offentliggør en række fyrværkeriartikler, som er blevet testet farlige. Ved hver artikel kan du se, hvordan du skal forholde dig.

Du kan finde de farlige fyrværkeriartikler i vores register over farlige produkter via linket herunder.

Brug ikke ulovligt fyrværkeri

Desværre kan man købe fyrværkeri, der ikke er godkendt eller mærket korrekt. Så er der ingen garanti for, at fyrværkeriet er sikkert. Uden på kan fyrværkeriet se uskyldigt ud, men du risikerer din hånd, dit øje eller dit liv.

Ulovlig krudt rammer i sidste ende ikke kun dig selv. I videoen nedenfor kan du høre Heidi Jensen fortælle om den nytårsaften, hvor hun mistede sin mand, faderen til hendes tre børn, på grund af en krysantimumbombe.

 

For at være sikker på at dit fyrværkeri er i orden, kan du følge disse råd:

  • Køb dit fyrværkeri i butikkerne
  • Tjek, om fyrværkeriet er CE-mærket
  • Følg brugsanvisningen

Hold dig fra professionelt fyrværkeri

Fyrværkeriartikler, der er beregnet til professionel anvendelse, er farlige for almindelige forbrugere. For at anvende professionelt fyrværkeri skal man være uddannet scene- eller festfyrværker. Professionelt fyrværkeri kan ikke købes i butikkerne.

Hvis du holder dig til de artikler, du kan købe lovligt i butikkerne, undgår du ulovligt og professionelt fyrværkeri.

Hvad gør jeg, hvis jeg opdager ulovligt fyrværkeri?

  • Opdager du ulovligt fyrværkeri, for eksempel professionelt fyrværkeri, der sælges til private, skal du kontakte politiet. Det kan du gøre på den lokale politistation eller ved at ringe 114.