Har du styr på jordforbindelsen?

Publiceret d. 4. august 2021
Når du tilslutter køleskabet eller elkedlen til en stikkontakt, skal du sørge for, at jordforbindelsen er i orden. I en stor del af elinstallationerne i de nye boliger, som Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede i 2020, var der ikke styr på jordforbindelsen til de transportable eller stationære brugsgenstande, og dermed var der ikke den krævede beskyttelse mod stød.
En fagperson fra en autoriseret elinstallatørvirksomhed gennemgår husets elinstallationer.

Det er et krav for alle boliger, der er opført efter 1. juli 2017, at beskyttelseslederen i stikkontakten skal overføres korrekt til brugsgenstandene.

- Det er et problem, hvis stikproppen på kaffemaskinen eller køleskabet ikke passer til stikkontakten, hvor det tilsluttes. Men det er muligt at løse, enten ved at skifte stikproppen eller stikkontakten ud, eller ved at købe en adapter, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

I alt blev elinstallationerne i 77 nye boliger kontrolleret sidste år, og 60 procent af de transportable brugsgenstande havde ikke jordforbindelse, mens det manglede ved 20 procent af de stationære brugsgenstande.

- Husejerne eller lejerne har pligt til at sørge for korrekt jordforbindelse til brugsgenstandene. Det er vigtigt for deres egen sikkerhed, siger Søren Assenholt Muff.

Kontrollen af boliginstallationerne afslørede også et andet generelt problem. 28 procent af eltavlerne i boligerne var ikke mærket korrekt op, og det gør det vanskeligt for beboerne at afbryde en bestemt sikringsgruppe, hvis der for eksempel skal hænges en lampe op. Det er krav i elsikkerhedsreglerne, at eltavler skal mærkes med, hvilke dele af installationen komponenterne i eltavlen hører til.

- Hvis en husejer er i tvivl om elinstallationen eller det udstyr, der kobles til, kan det være en god ide at spørge en elinstallatør til råds. Men det er husejerens ansvar, at der ikke er fejl eller mangler ved installationen, siger Søren Assenholt Muff.