Hvilke elprodukter må du selv slutte til eller koble fra?

Hvis du ikke har autorisation eller servicerer brugsgenstande erhvervsmæssigt, må du kun slutte elprodukter til eller koble dem fra, hvis de kan sluttes til en stikkontakt. Du kan her læse mere om hvad du må lave inden for el.

Hvad må du som privatperson?

Som privatperson eller virksomhed uden autorisation må du aldrig arbejde på de faste elinstallationer. Den regel gælder også, når det drejer sig om for eksempel hårde hvidevarer.

Du må kun selv koble elproduktet fra eller slutte det til, hvis du  kan gøre det med et stik i eller ud af en stikkontakt. Ellers er det arbejde for en autoriseret virksomhed.

Jordforbindelsen er vigtig

Elprodukter i klasse I er produkter, som har en beskyttelsesleder eller som har mulighed for tilslutning af en beskyttelsesleder. Hvis de er beregnet til 230V – altså, til at blive sluttet til en almindelig stikkontakt i en bolig – er det vigtigt, at beskyttelsesjorden bliver overført. Det kan du gøre ved at bruge en egnet stikprop.

Forskellige typer elprodukter i klasse I

Der findes forskellige typer af elprodukter, som er beregnet til 230V.

Transportable elprodukter i klasse I

Almindelige transportable 230V klasse 1 elapparater, som eksempelvis kaffemaskiner, strygejern og brødristere, skal være forsynet med en stikprop, der giver jordforbindelse. Der er dog ikke krav om, at jordforbindelsen bliver overført  til transportable brugsgenstande i boliger opført før 1. juli 2017.

Stationære elprodukter i klasse I

Når du har at gøre med elapparater af klasse I – for eksempel køleskabe, frysere, vaskemaskiner eller fastmonterede elapparater som elovne, håndklædetørrere og fastmonterede lamper – skal jordforbindelsen overføres fra stikkontakten.

Beskyttelsesjorden bliver overført ved anvendelse af en stikprop med samme jordsystem.

Hvis produktet fejler

  • Hvis produktet fejler, og du får stød, opnår du beskyttelse igennem den lovpligtige RCD (en RCD 30 mA bliver også kaldt en HFI-, HPFI- eller fejlstrømsafbryder).

Forskellige stikkontakter og stikpropper

Hvis du bruger en stikprop med sidejord, stikprop med pindjord (kaldet fransk stikprop) eller en kombinationsstikprop med både side- og pindjord sammen med en dansk stikkontakt med jordkontakt, skal du bruge en egnet adapter, som sikrer jordforbindelsen. Læs mere om forskellige typer stikkontakter og stikpropper her.

Du kan også skifte stikproppen til en dansk stikprop med jordben.

Du skal være opmærksom på, at det har indflydelse på returretten og garantien, hvis du selv skiftet stikproppen på en brugsgenstand.