Sådan rydder du sikkert op efter nytår

Når nytårsaften er overstået, skal der ryddes op efter affyringen af fyrværkeri. Få gode råd til sikker oprydning her.

Der er forskel på, hvad du skal gøre af brugt og ubrugt fyrværkeri samt fusere efter nytårsaften.

Nogle forhandlere er desuden begyndt at indføre pant på fyrværkeriet, så forbrugerne kan levere det tilbage til dem.

Her får du gode råd til at komme sikkert af med fyrværkeriet, så du kan rydde op efter nytår.

Sådan bortskaffer du brugt fyrværkeri

Fyrværkeri, som er fyret af, er almindeligt brandbart affald. Det kan man feje op på en skovl og komme i skraldespanden.

Om man kommer det i sin egen skraldespand eller afleverer det til forhandleren, er der ikke regler for. Men man skal selvfølgelig være sikker på, at fyrværkeriet er helt slukket, før man smider det ud eller tager det med.

Sådan håndterer du ubrugt fyrværkeri

Fyrværkeri, du ikke har fået fyret af, kan du vælge at opbevare derhjemme og bruge året efter. Få gode råd til sikker transport og opbevaring i linket nedenfor.

Du kan også aflevere det på genbrugsstationen. I så fald er det farligt affald. Du skal tjekke hos din kommune, hvilke genbrugsstationer der tager imod farligt affald. Det er nemlig ikke alle, der gør det.

Leverer du ubrugt fyrværkeri tilbage til forhandleren, skal du transportere det sikkert, ligesom da du købte det.

Skaf dig sikkert af med fusere

Du skal aldrig gå tilbage til en fuser for at tænde den igen. Men du kan godt fjerne den efter et stykke tid.

Vi opfordrer til, at man fjerner fusere, så børn ikke bliver fristet af at forsøge at tænde fyrværkeriet i dagene efter nytår – men det er en voksenopgave at fjerne dem, og man skal være varsom.

Vent minimum en halv time, fra du forsøgte at tænde fyrværkeriet, til du fjerner det. Fej det op på en skovl og kom det i en spand med vand. Så er du sikker på, at eventuelle gløder bliver slukket. Husk sikkerhedsbriller, når du gør det.

Har fuseren stået ind til dagen efter, så tag en skovl og kom batteriet i en spand, du kan fragte det i. Er du det mindste i tvivl om, at der kan ligge gløder og ulme i fyrværkeriet, så pøs vand på.

Fusere kan ligesom ubrugt fyrværkeri leveres på genbrugsstationen som farligt affald, da de indeholder krudt. Igen – tjek, hvilken genbrugsstation i kommunen, der tager imod farligt affald.

Leverer du fuseren tilbage til forhandleren, er det forhandlerens ansvar at skaffe sig sikkert af med den.