Gode råd om el før du køber hus

En gennemsnitlig dansk bolig får skiftet tapet 17 gange, mens den kun får skiftet elinstallationer én gang. Det er værd at tænke på, når du køber bolig. Det er vigtigt, at du får tjekket elinstallationerne, inden du køber hus.

Få elinstallationerne tjekket inden du køber hus

Du skal især være opmærksom, hvis du kigger på et ældre hus, der er blevet moderniseret eller bygget om af en gør det selv-mand.

Et sænket loft, der er lavet uautoriseret, kan skjule et virvar af ledninger og sjuskede samlinger. Og hvad stiller man op med elinstallationerne i en væg, der skal rives ned, når man ikke kender reglerne?

Når du står med skødet i hånden, har du ansvaret for alle installationerne inden for el, gas, kloak og vand. Det kan være svært at få sælger til at betale for udbedringen af en fejl, man først opdager bagefter.

Gode spørgsmål at stille sig selv, når man kigger på ny bolig

  • Er der nye lofter eller forsænkede lofter?
  • Er der tegn på, at vægge er revet ned?
  • Er der unormalt mange stikkontakter i et rum?
  • Kommer der ledninger ned fra loftet eller ud fra væggen?
  • Er der tegn på sjusket gør-det-selv arbejde? For eksempel kabler der ikke er fastgjort, afbrydere og stikkontakter der ikke er fastgjort, eller der er anvendt materiel som typisk ikke anvendes i en bolig. Er der brugt almindelige lampeledninger til uden

Hvis du vil undgå at hænge på ansvaret for fejl i elinstallationerne, skal du tegne en ejerskifteforsikring. For at tegne en ejerskifteforsikring er det obligatorisk at få foretaget et eleftersyn.

Hvis du ikke ønsker at tegne en ejerskifteforsikring, og er det mindste i tvivl om elinstallationernes tilstand, bør du lade en autoriseret elinstallatørvirksomhed kigge på installationerne inden hushandlen.

Du kan eventuelt aftale, at sælger betaler en del af udgiften.