Ombyggede trinetter kan være livsfarlige

Sikkerhedsstyrelsen advarer om alvorlig risiko, hvis de populære ”minikøkkener” ombygges. Især i ungdomsboliger kan der opstå problemer, hvis køleskabene udskiftes i trinetterne.

Denne artikel er udarbejdet med udgangspunkt i de regler, der var gældende, da artiklen blev offentliggjort. Vær opmærksom på, at reglerne kan være ændret senere.


Ulovlige ombygninger

ARTIKEL FRA 2012:

Mange ungdomsboliger og kolleger er udstyret med små minikøkkener – såkaldte trinetter - tilsluttet. Sikkerhedsstyrelsen har konstateret, at der sker ulovlige ombygninger af trinetterne, når køleskabene udskiftes. Det kan have katastrofale følger og har medført dødsfald indenfor det seneste år.

- Problemet opstår, når det nye køleskab er større end det oprindelige. Det vi ser er, at topstykket og mellempladen fjernes. Det medfører, at beskyttelsen mod de strømførende dele er væk, og afstanden mellem kogeplade og brandbare dele mindskes betydeligt. Det kan betyde kortslutning eller brand, da køleskabet er monteret direkte under kogepladen, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Kun autoriserede elinstallatører og hvidevare-reparatører må reparere og udskifte dele i trinetterne. Det betyder, at varmemestre og viceværter ikke må ombygge minikøkkenerne – med mindre de påtager sig ansvar som fabrikant.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer boligselskaber og kollegieforeninger til at få undersøgt trinetterne i ungdomsboliger og andre relevante steder. Styrelsen har lavet tre gode råd til, hvordan man bør agere som ejer.

- Det er vigtigt at understrege, at de ombyggede køkkener kan medføre brand. Vi har  valgt at gå ud med denne opfordring, da vi ikke ved, hvor udbredt de ulovlige ombygninger er i landets kollegieboliger, forklarer Mette Cramon.

Se hvor farligt det er

Denne video viser, hvor galt det kan gå, når trinetten er ombygget, så der kan gå ild i køleskabet.

Videoen er bestilt af Sikkerhedsstyrelsen, og er lavet af Dansk Brandteknisk Institut (DBI). Køleskab og kogeplader på videoen er ombygget på akkurat samme måde, som i de mange trinettekøkkener, Sikkerhedsstyrelsen har besøgt i forbindelse med tilsyn. I løbet af en time er der tydeligt brandtilløb på køleskabet.

Gode råd til gennemgang af trinetter i ungdomsboliger

  • 1. Undersøg om køleskabene på et tidspunkt er blevet udskiftet i trinetterne.
  • 2. Hvis ja, så anbefales det at få en autoriseret elinstallatør til at undersøge, om der er sket en ulovlig og farlig ombygning.
  • 3. Hvis der er lavet en farlig ombygning, bør dette straks udbedres, da det kan være livsfarligt.