Fjern ghettoblasteren fra bassinkanten

Vand og elektricitet kan være en rigtig farlig sammenblanding, hvis ikke man passer på. Skal der musik til vandgymnastikken, skal sikkerheden være i orden

Denne artikel er udarbejdet med udgangspunkt i de regler, der var gældende, da artiklen blev offentliggjort. Vær opmærksom på, at reglerne kan være ændret senere.


ARTIKEL FRA 2012: 

To meters afstand

Artikel fra 2012:

Når vandgymnasten hopper rundt eller aquaspinneren tramper afsted til lyden af glad musik i svømmebassinet, må tonerne ikke komme direkte fra vandkanten.

- Der skal være mindst to meter mellem vandkanten og til et musikanlæg, der er tilsluttet en stikkontakt. Det er en sikkerhedsafstand, som er vigtig, fordi vand og elektricitet er en farlig cocktail. Det fortæller Mette Cramon, der er kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Blandt ikke strøm og vand

Kombinationen af vand og elektricitet kan være farlig. I en svømmehal har man bare fødder på det våde flisegulv, og det gør, at man er særligt udsat for elektrisk stød. Det kan have livsfarlige konsekvenser, hvis man får strøm igennem sig, fordi strømmen bliver ekstra stærk. Derfor er det vigtigt, at musikken kommer fra en sikker afstand, så vand og elektricitet aldrig kommer i kontakt med hinanden.

- Den bedste og mest sikre løsning er at få sat højtalerne op på væggen og afspille musikken fra et andet rum, hvor der er tørt og sikkert. Så er der ingen fare på færde, forklarer Mette Cramon.

Tilsyn i svømmehaller

Sikkerhedsstyrelsen har i 2012 sat fokus på elsikkerheden i svømmehaller. Og i løbet af efteråret vil man lave tilsyn på elinstallationer og tjekke op på brugen af elektriske produkter ved bassinkanten.

- Vi kigger på svømmehaller, fordi vi ved, at der kommer mange mennesker. Og hvis elsikkerheden ikke er i orden, er der mange, som kan komme til skade, fortæller Mette Cramon.

Styrelsen vil lave tilsyn i svømmehaller over hele landet, og vil blandt andet have fokus på elektrisk udstyr ved bassinkanten, eltavlen og fejlstrømsafbryderen. Målet med tilsynene er at få et bredt indblik i elsikkerheden i de danske svømmehaller og identificere, hvor sikkerheden halter bagefter.

Afstandskrav

  • Reglerne for brug af musikudstyr i svømmehaller indeholder bl.a. afstandskrav til musikanlæg. Helt konkret betyder det, at man aldrig må bruge musikudstyr, forlængerledninger og lignende i en afstand af to meter fra bassinkanten.