Mærkning, skiltning og materiel skal være i orden

Publiceret d. 31. marts 2021
Det er ikke nok, at de elektriske installationer er korrekt udført og fungerer, som de skal i en virksomhed. Af hensyn til sikkerheden for dem, der færdes i virksomheden, er det lige så vigtigt, at skiltning og mærkning er i orden og at elmateriel vælges ud fra, hvad det skal anvendes til.

Sikkerhedsstyrelsen har i 2020 kontrolleret de elektriske installationer på 31 biogasanlæg, og installationerne var generelt i god stand. Derimod kneb det med mærkningen af maskintavler og eltavler, og enkelte steder manglede der også skilte med angivelse af, at det var en EX-zone.

- Fagfolk, der har udført en installation eller vedligeholder den til daglig, ved sikkert godt, hvor tavlerne hører til eller at de bevæger sig ind i en EX-zone. Men på en virksomhed færdes der også mange andre, der ikke har så godt styr på installationen, og derfor er det vigtigt med en god mærkning og skiltning, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Han understreger, at biogasanlæg langtfra er de eneste steder, hvor det kniber med mærkning af eltavler, og hvor der ikke er skiltet korrekt ved ATEX-områder. Det samme oplever medarbejdere fra Sikkerhedsstyrelsen ved tilsyn i alle typer af virksomheder.

- Det glæder os, at vi kan se, at installationerne er i orden langt de fleste steder. Men det ærgrer os, at den sidste del med skiltning og mærkning ikke prioriteres lige så højt, siger Søren Assenholt Muff.

Manglende mærkning eller skiltning vil typisk medføre en vejledning fra Sikkerhedsstyrelsen.

Det gælder også en anden udfordring, der findes ved tilsyn i rigtigt mange virksomheder.

- Der er i mange tilfælde ikke styr på jordforbindelsen til klasse I-materiel. Det skal være forsynet med en stikprop, der overfører beskyttelseslederen i installationen til produktet, eller man skal sørge for, stikkontakten passer til stikket på det materiel, man køber, siger Søren Assenholt Muff.

Problemet med den manglende jordforbindelse gælder blandt andet produkter som elkedler, kaffemaskiner og mikroovne i kantiner og kontorer. Det samme gælder kompressorer, højtryksrensere og tilsvarende udstyr, som ofte får sig sneget ind på værkstedet. De passer jo fint i stikkontakten, og så glemmes den sidste detalje med jordforbindelsen.