Sådan monterer eller skifter du en lampefatning

Det kan være livsfarligt at skifte eller montere en fatning, hvis du ikke gør det rigtigt. Her kan du læse og se, hvordan du gør det sikkert med det rigtige værktøj.

Der findes flere forskellige typer af fatninger. Derfor bør du tage den gamle fatning med til forhandleren eller på anden måde sørge for, at du finder en passende ny fatning, hvis du skal skifte den.

Sluk for strømmen

Du sætter dig selv i livsfare, hvis du skiller en fatning ad, som har spænding på. Derfor skal du først afbryde strømmen ved at trække stikproppen ud af stikkontakten eller slukke strømmen i måler- eller gruppetavlen.

Vælger du det sidste, skal du sikre dig imod, at andre tænder for strømmen, mens du arbejder. Du kan sætte en seddel på den afbrudte afbryder eller fjerne eventuelle sikringer. Vær opmærksom på, at automatsikringer ikke kan fjernes, men kun afbrydes.

Selvom lyset er slukket, kan du ikke være sikker på, at strømmen er afbrudt. Derfor skal du kontrollere, at der ikke er spænding i nogen dele af området, du arbejder i. Det kan du gøre med en spændingstester eller polsøger.

Værktøj

Når du skal skifte eller montere en fatning, skal du bruge en smal og en bred ligekærvet skrutrækker, en spidstang og en skævbider. Du har også brug for en spændingstester eller polsøger til at tjekke, om der er strøm i det område, du arbejder i.

Sådan udskifter du en lampefatning

Du kan se, hvordan du gør trin for trin nedenfor.

Sådan monterer eller skifter du en fatning

  • Skil fatningen ad. I nogle fatninger er der en lille spærreanordning. Den skal trykkes ned for eksempel med en skruetrækker.
  • Skru den lille skrue løs, som sidder i bunden på gevindmøtrikken.
  • Skru trækaflastningen ned i bundstykket. Skru låseskruen til igen.
  • Stik ledningen igennem og monter "sutten".
  • Gør ledningsenderne klar, sno dem og skru dem fast i bøsningerne. Træk i lederne for at tjekke, at de sidder fast.
  • Træk mellemstykket på plads. Træk lidt i ledningen, så går det lettere.
  • Skru fatningen sammen.
  • Tryk ledningen lidt ind i fatningen. Spænd skruen i trækaflastningen. Træk i ledningen og tjek, at den sidder fast.

Video: Skift en lampefatning på denne måde