Husk sikkerheden når du køber redningsvest

Publiceret d. 16. juli 2021
Når du bevæger dig ud på vandet på et fartøj, er der krav om, at du skal medbringe en redningsvest eller svømmevest. Det gælder, uanset om du er ombord i en sejlbåd eller sejler i kano, kajak eller på paddleboard eller windsurfer. Men det er vigtigt, at du vælger en redningsvest eller svømmevest, der egner sig til formålet, og der er nogle sikkerhedskrav, som vesten skal opfylde for at fungere effektivt som et værnemiddel.

Kravet om, at der skal medbringes redningsvest, når du sejler ud, findes i regler fra Søfartsstyrelsen, og politiet kan give bøder, hvis reglerne ikke bliver overholdt.

Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer, at svømmeveste og redningsveste, der sælges i Danmark, lever op til kravene, og styrelsen har fået flere anmeldelser om svømmeveste og redningsveste, der er solgt uden at have den krævede mærkning eller brugervejledning. Der har heller ikke været dokumentation for, at produkterne er i overensstemmelse med reglerne. Det gælder blandt andet veste, der er solgt sammen med paddleboards.

- Nogle af vestene ser umiddelbart fine ud, men det er ikke nok, hvis de skal fungere effektivt. Og hvis vi konstaterer, at der sælges redningsveste eller svømmeveste, der ikke lever op til reglerne, kræver vi, at salget af vestene bliver stoppet, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Nogle forhandlere sælger alle produkter som redningsveste, selv om en del af dem er svømmeveste. Den grundlæggende forskel er, at redningsveste har en nakkestøtte, mens det ikke er tilfældet for svømmeveste.

- Det er vigtigt, at man bruger en vest, der er egnet til formålet, og man skal også huske at læse instruktion og brugervejledning inden brug. En svømmevest er kun beregnet til brug tæt på kysten og af øvede svømmere. Ellers skal man bruge en redningsvest, og der er forskellige typer, afhængigt af om man sejler i roligt, kystnært farvand eller er længere til søs, påpeger Stine Pedersen.

I den kommende tid vil Sikkerhedsstyrelsen se nærmere på nogle af de svømmeveste og redningsveste, der forhandles i Danmark, både i online-butikker og fysiske butikker. Der vil blive kontrolleret mærkning, dokumentation og hvilken klassificering vestene har.

Krav til mærkning af svømmeveste og redningsveste

En redningsvest eller svømmevest skal være CE-mærket. Det er fabrikantens angivelse af, at vesten lever op til kravene i standarder på området.

En redningsvest eller svømmevest skal være mærket med klassificering og dermed, hvor vestetypen egner sig til at blive brugt:

  • 50 N: Svømmevest til øvede svømmere i nærheden af kysten og med hjælp i nærheden.
  • 100 N: Redningsvest til brug i kystnært og beskyttet farvand.
  • 150 N: Redningsvest til brug i alle farvande.
  • 275 N: Redningsvest til brug i alle farvande med ekstreme vejrbetingelser.