På søndag skal du huske at trykke på denne knap

Publiceret d. 24. marts 2020
Når urene skal stilles en time frem søndag, er det oplagt at huske at teste sin RCD. RCD’en – også kaldet fejlstrømsafbryderen eller HPFI – er nødbremsen i hjemmets elinstallation. Ligesom mennesker skal den have motion for at fortsætte med at virke.
RCD (fejlstrømsafbryder)

RCD’en (også kaldet HPFI/HFI eller fejlstrømsafbryder) sørger for at slukke strømmen, hvis der opstår en fejl i elinstallationen eller på et elapparat. På den måde beskytter den dig mod livsfarligt elektrisk stød.

Men en RCD er mekanik, og mekanik skal motioneres for ikke at gro fast.

En god tommelfingerregel er at motionere den to gange om året, når vi sætter uret frem og tilbage i forbindelse med skift fra vinter- til sommertid og omvendt. Så slipper du nemlig for at skulle indstille dine digitale ure flere gange.

Nu på søndag skifter vi til sommertid.

Sådan tester du din RCD

Du tester RCD’en ved at trykke på knappen, der står ”Test” eller ”T” på. Når du gør det, skal strømmen slå fra.

Du tænder for strømmen igen ved at trykke eller dreje på on/off-knappen.

Se, hvordan du tester RCD'en i videoen her:

Hvis RCD’en ikke virker eller er over 10 år

Slår strømmen ikke fra, når du tester RCD’en, er det vigtigt at kontakte en autoriseret elinstallatørvirksomhed. I så fald virker den nemlig ikke, og det kan være farligt.

Det er også en god idé, at du får tjekket din RCD af en autoriseret elinstallatørvirksomhed, hvis RCD’en er over 10 år gammel.

I Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister kan du tjekke, at din håndværker har den rette autorisation til at udføre arbejde på dine faste elinstallationer.