Husk at fyrværkeri er et farligt produkt

Publiceret d. 2. januar 2017
Årets opgørelse af fyrværkeriskader, som netop er udgået fra Ulykkes Analyse Gruppen ved OUH på basis af tal fra landets skadestuer viser, at der i alt blev registreret 267 skader i de to nytårsdøgn 31. december og 1. januar.
En flok af mennesker der kigger op på himlen med fyrværkeri

NYHED: Blandt fyrværkeriskaderne var der mindst 37 alvorlige, dvs. at de ikke kunne færdigbehandles på skadestuen, men at patienterne blev overført til en anden sygehusafdeling, eksempelvis en øjenafdeling.

- Antallet af fyrværkeriskader ved nytåret 2016-2017 har været på samme niveau som de seneste mange år, selv om danskerne bruger langt flere penge på fyrværkeri end for ti år siden. Men hver enkelt skade er én for meget. Derfor vil Sikkerhedsstyrelsen på baggrund af de aktuelle skadestal invitere både fyrværkeribranchen og andre parter til drøftelse af, hvordan antallet af skader kan nedbringes, siger Sikkerhedsstyrelsens direktør Lone Saaby.

Når mere detaljerede oplysninger om fyrværkeriskaderne og årsagerne til dem bliver tilgængelige, vil Sikkerhedsstyrelsen analysere materialet og bruge det som udgangspunkt for styrelsens arbejde med markedsovervågning og information.

- Samtidig skal folk huske, at fyrværkeri er et farligt produkt. Uanset hvor meget information og markedsovervågning vi tager initiativ til, handler fyrværkerisikkerhed i høj grad om adfærd. Vi kan se, at rigtigt mange stadig ikke husker beskyttelsesbrillerne, når det kun var hver fjerde af de tilskadekomne, der havde haft briller på. Og det er lige så vigtigt at holde afstand, når fyrværkeriet skydes af, siger Lone Saaby.

Hun understreger, at forældre har et væsentligt ansvar for, at børn får en sikker nytårsaften.
- Der er 89 børn under 15 år, der er kommet til skade med fyrværkeri, og 11 af de alvorlige skader har ramt børn. Unge under 18 år kan ikke selv købe fyrværkeri, så forældrene må være involveret i indkøbene og bør dermed også gøre deres børn opmærksom på, hvordan fyrværkeriet bruges forsvarligt, siger Lone Saaby.