Advarsel: Lad være med at affyre denne raket

Publiceret d. 30. december 2019
I forbindelse med tilsynet på fyrværkerisalgssteder landet over har Sikkerhedsstyrelsen fundet en farlig raket til salg på flere salgssteder. Raketten er leveret af Fyrværkerieksperten. Den er underlagt et salgsstop, men er ved en fejl ikke blevet taget ud af et sortiment. Har du købt raketten, skal du levere det tilbage til forhandleren eller aflevere den på genbrugspladsen som farligt affald.
Outcast Missilraket - salgsstoppet

Har du købt raketten ”Outcast Missilraket” med varenummeret 331.6020 og batchnummeret 201150-18 (parti), skal du lade være med at fyre den af. I stedet skal den leveres tilbage til forhandleren eller afleveres på genbrugspladsen som farligt affald.

Fyrværkeriet blev i april 2019 testet af Sikkerhedsstyrelsen og vurderet til at være farligt for forbrugerne. Derfor blev det underlagt et salgsstop og tilbagetrækning.

Under tilsynet på fyrværkerisalgssteder i forbindelse med nytåret har styrelsen dog fundet raketten til salg på flere salgssteder, blandt andet i Aarhus og Viborg. Styrelsen kan ikke udelukke, at raketten er solgt andre steder.

Det betyder, at der kan være forbrugere, som har købt det farlige fyrværkeri. Derfor går styrelsen nu ud og advarer.

- Det er en fejl, der ikke må ske, at et salgsstoppet stykke fyrværkeri alligevel havner hos forbrugerne. Importøren har trukket varen tilbage fra markedet, men det er alligevel havnet i et af sortimenterne, som er en samlet pakke med forskelligt fyrværkeri. Derfor kan der være forbrugere, som har købt raketten, forklarer kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose.

Der findes forskellige batches af raketten. Det er udelukkende raketten med det specifikke vare- og batchnummer, som er omfattet af advarslen.

Da Sikkerhedsstyrelsen i april 2019 testede raketten, fejlede den på en række punkter i forhold til de væsentlige sikkerhedskrav. Blandt andet sprængte raketten i for lav højde, der var glødende nedfald og for lang luntebrændtid.

Det er alt sammen noget, som giver risiko for personskade i forbindelse med affyring.

- Hvis man som forbruger har købt raketten, skal man ikke affyre den, men levere den tilbage til forhandleren. Importøren vil igen kontakte salgsstederne for at sikre sig, at der ikke er flere af raketterne til salg, og det følger vi selvfølgelig op på. Det vigtige her og nu er, at ingen forbrugere, som måtte have købt raketten, fyrer den af, uddyber kontorchefen.