Farlig ukrudtsbrænder tilbagekaldes fra Harald Nyborg

Publiceret d. 7. juni 2017
Har du købt en Adano ukrudtsbrænder med vogn i Harald Nyborg i 2017, skal du straks stoppe med at bruge den og levere den tilbage til butikken. Sikkerhedsstyrelsen har nemlig de seneste dage været ude med flere advarsler om farlige ukrudtsbrændere. Nu advarer styrelsen om ukrudtsbrænderen af mærket Adano.

Tilbagekaldelsen gælder kun, for forbrugere, som har købt ukrudtsbrænderen i Harald Nyborg fra den 1. januar 2017 og frem til den 7. juni 2017.

NYHED: Sikkerhedsstyrelsen har nu fundet en tredje brænder med samme fejl – og advarer købere af Adano ukrudtsbrænderen mod at bruge den.

- Ukrudtsbrænderen er farlig. Har man købt den, skal den straks leveres tilbage til butikken. Man skal under ingen omstændigheder bruge den. Vores undersøgelser har vist, at selv med værktøj er det nærmest umuligt at spænde gevindet hård nok fast til, at det er tæt. Utætheder medfører risiko for brandfare og i sidste ende eksplosion. I værste fald kan det koste menneskeliv, siger chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen Arne Hosbond og fortsætter.

- Vi har udstedt et forbud mod salg og udlevering af brænderen. Vi har desuden givet importøren et påbud om at kalde den tilbage fra forbrugerne, forklarer Arne Hosbond.

Efter de første to ukrudtsbrændere blev tilbagekaldt op mod pinse, har Sikkerhedsstyrelsen fået en del henvendelser fra bekymrede forbrugere. Derfor har styrelsen nu lavet en video, som tydeligt viser, hvad der er galt med brænderen. Den kan ses på Sikkerhedsstyrelsens Facebook-side.

- Vi er rigtig glade for de mange henvendelser, som vi får. Det har ført til, at vi har fundet flere ukrudtsbrændere med problemer. Oplever man, at der siver gas ud af regulatoren og gevindet på ens ukrudtsbrænder, så hører vi meget gerne fra folk, siger Arne Hosbond.

Gjorde som der stod i manualen

Det, der gør ukrudtsbrænderen farlig, er, at der siver gas ud af den, selvom man har samlet den, som der står i brugsanvisningen.

Det var også tilfældet i forbindelse med uheldet på den københavnske vestegn.

Mens kvinden fjernede ukrudt, blev hun pludselig opmærksom på 20 centimeter høje flammer, der stod op fra gasflaskens top.

Hun hentede et tæppe og forsøgte at slukke ilden ved at lægge det over flasken. Det resulterede i, at der gik ild i tæppet. Derefter ringede kvinden 112. Brandvæsnet kom inden for fem minutter. Kvinden blev ført i sikkerhed. Cirka to minutter senere eksploderede gasflasken. Den fløj 10 meter på tværs af haven.

Undersøgelsen af den eksploderede flaske og ukrudtsbrænder viser, at uheldet sandsynligvis skyldes utæthed mellem gevind og gasflaske og gevind og brænderen. Sikkerhedsstyrelsen har efterfølgende testet ubrugte eksemplarer af produkter. De har samme fejl.

For yderligere kommentarer kontakt pressekonsulent hos Sikkerhedsstyrelsen Ninna Andreasen på telefonnummer 2543 1678.

Fakta

  • Ukrudtsbrændere af mærket Adano med bestillingsnummeret 9097 solgt i Harald Nyborgs forretninger over hele landet fra den 1. januar 2017 og frem.
  • Sikkerhedsstyrelsen undersøgelse viser, at det praktisk taget er umuligt at skrue gevindet hårdt nok fast på regulator og brænder til, at den er sikker at bruge.
  • Har man købt denne ukrudtsbrænder, skal den leveres tilbage til butikken og må ikke anvendes.