Advarsel: Farlig ukrudtsbrænder kaldes tilbage efter voldsomt uheld

Publiceret d. 2. juni 2017
Sikkerhedsstyrelsen advarer alle mod at bruge en ukrudtsbrænder af mærket Ignite Nordic. Brænderen er solgt i Bauhaus i hele landet – og har været årsag til et alvorligt uheld i en have på Københavns Vestegn. Importøren har straks stoppet salget af brænderen og tilbagekalder nu alle solgte.

NYHED: En kvindes tur i haven på Københavns Vestegn forvandlede sig til et mareridt, da hendes ukrudtsbrænder brød i eksplosionsagtig-brand. Gasflasken fløj 10 meter, da en kvinden i sidste uge ville fjerne ukrudt i haven med en ny ukrudtsbrænder.

Sikkerhedsstyrelsen advarer andre købere af produktet mod at bruge det. Det drejer sig om ukrudtsbrændere med vogne af mærket Ignite Nordic. De er solgt i Bauhaus-butikker over hele landet, og har kostet cirka 500 kroner.

- Ukrudtsbrænderen er farlig. Har man købt den, skal den straks leveres tilbage til butikken, og man skal under ingen omstændigheder bruge den, siger chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen Arne Hosbond og fortsætter.

Importøren af ukrudtsbrænderen har i dag fredag den 2. juni stoppet salget og tilbagekalder alle brændere fra forbrugerne.

- Importøren gør det helt rigtige i den her situation. Vi kontaktede dem, og de gik straks i gang med at samarbejde med os om et salgsstop. Vi arbejder også tæt sammen med Bauhaus, som har forhandlet produktet og straks har taget det af hylderne, forklarer Arne Hosbond.

Gjorde som der stod i manualen

Det, der gør ukrudtsbrænderen farlig, er, at der siver gas ud af den, selvom man har samlet den, som der står i brugsanvisningen.

Det var også tilfældet i forbindelse med uheldet på den københavnske vestegn.

Mens kvinden fjernede ukrudt, blev hun pludselig opmærksom på 20 centimeter høje flammer, der stod op fra gasflaskens top.

Hun hentede et tæppe og forsøgte at slukke ilden ved at lægge det over flasken. Det resulterede i, at der gik ild i tæppet. Derefter ringede kvinden 112. Brandvæsnet kom inden for fem minutter. Kvinden blev ført i sikkerhed. Cirka to minutter senere eksploderede gasflasken. Den fløj 10 meter på tværs af haven.

Undersøgelsen af den eksploderede flaske og ukrudtsbrænder viser, at uheldet sandsynligvis skyldes utæthed mellem gevind og gasflaske og gevind og brænderen. Sikkerhedsstyrelsen har efterfølgende testet ubrugte eksemplarer af produkter. De har samme fejl.

- Vores undersøgelser har vist, at selv med værktøj er det nærmest umuligt at spænde gevindet hård nok fast til, at det er tæt. Utætheder medfører risiko for brandfare og i sidste ende eksplosion. I værste fald kan det her koste menneskeliv, siger Arne Hosbond.

For yderligere kommentarer kontakt kommunikationschef hos Sikkerhedsstyrelsen Mette Cramon på telefonnummer 2543 1653.

Fakta

  • Ukrudtsbrændere af mærket Ignite Nordic tilbagekaldes straks og må ikke længere sælges i Danmark.
  • Brænderne er solgt i Bauhaus-butikker over hele landet.
  • Sikkerhedsstyrelsen undersøgelse viser, at det er umuligt at skrue gevind hårdt nok fast på regulator og brænder til, at den er sikker at bruge.
  • Der er desuden fejl i mærkningen af ukrudtsbrænderen.
  • Har man købt denne ukrudtsbrænder, skal den leveres tilbage til butikken og bør ikke anvendes.