Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

Bevar jordforbindelsen i dine hårde hvidevarer

I 2011 blev stikkontakter med sidejord lovlige i Danmark. Det betyder, at der nu er tre forskellige stikkontaktsystemer, som en autoriseret elinstallatørvirksomhed må sætte op i danske hjem.”Når der er tre stikkontaktsystemer at vælge imellem, så skal du som forbruger være opmærksom, når du tilslutter et elektrisk produkt. Vær altid sikker på, at det er den rigtige stikprop, der passer sammen med den rigtige stikkontakt. Kun på den måde kan du være sikker på, at jordforbindelsen bliver skabt”, fortæller Hardy Balle.

Stikkontakter med tekst - 550

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde en vejledning i, hvordan du monterer eller udskifter en stikprop, så den passer til din stikkontakt. 

Vær opmærksom på, at du kan miste din reklamationsret, hvis du selv har skiftet stikprop eller ledning. Du kan også risikere at gøre apparatet ulovligt, fx skal ledningen til en havepumpe være mindst 10 meter.
Du kan rådføre dig med en sagkyndig person, inden du går i gang.

Link til vejledning i montering eller udskiftning af stikprop

Stikprop med sidejord på de fleste elapparater
Mange af vores elektriske produkter i hjemmet er monteret med en stikprop, som er beregnet til at passe ind i en stikkontakt med sidejord. Det er typisk husholdningsapparater, som fx kaffemaskiner, elkedler eller køleskabe – såkaldte ”klasse 1 produkter”.

Et ”klasse 1 produkt” er beregnet til at blive jordforbundet, fordi forbindelse til jord er en vigtig beskyttelse mod elektrisk stød, hvis der opstår elektriske fejl i produktet.

I Danmark har det ikke tidligere været tilladt at installere stikkontakter med sidejord, derfor har man som forbruger været nødt til at skulle montere en forsats på stikproppen eller helt udskifte stikproppen med en dansk stikprop med jord, hvis man ville opnå jordforbindelse.

Men nu kan man lovligt få sin autoriserede elinstallatørvirksomhed til at sætte en stikkontakt med sidejord op i fx køkkenet eller bryggerset, hvor de fleste klasse 1 produkter er placeret. Så behøver man ikke længere at bruge en fortsats eller udskifte stikproppen.

 

Når du bruger forlængerledninger
Hvis du skal bruge en forlængerledning, når du tilslutter dine klasse 1 produkter, bør du sikre dig, at der er jordforbindelse mellem stikkontakten og forlængerledningen – altså at jordforbindelsen videreføres. Nogle forlængerledninger kan have stikkontakter beregnet til sidejord, men hvis stikproppen på selve forlængerledningen ikke kan opnå forbindelse til jord, så vil apparaterne selv sagt heller ikke være beskyttet af jord.

I øvrigt bør man begrænse brugen af forlængerledninger mest muligt.

Hvis du køber dine stikkontakter i udlandet
I Danmark har vi en række skærpede sikkerhedskrav til vores stikkontakter. Vi kræver bl.a., at alle stikkontakter er pillesikre for at forhindre, at børn kan stikke genstande ind i stikkontakten og få elektrisk stød. Sikkerhedskravet hænger sammen med, at vi tillader stikkontakter i gulvhøjde, hvor børn typisk bevæger sig rundt. Hvis du køber dine stikkontakter i udlandet, skal du derfor være opmærksom på, om de danske sikkerhedskrav er opfyldte.

Link til vejledning om hvordan du udskifter en stikprop eller en ledningsafbryder


Sidst opdateret: 20-maj-2014
Kontaktperson: webmaster