Undgå skader på elprodukter: Træk stikket ud, når det tordner

Når uvejret raser og lyn og torden løber over himlen, kan du simpelt og sikkert undgå, at dine elektriske produkter får skader.

Træk stikket ud

Vil du undgå, at dine elektriske produkter, eksempelvis  fladskærm, køleskab eller radio går i stykker i tordenvejr, kan det være en god ide at trække stikket ud eller at få en autoriseret elinstallatør til at installere en overspændingsafleder.

Overspændingen er problemet

Det er heldigvis sjældent, at et lyn rammer direkte ned i et hus. Det er mere almindeligt med overspændingsskader på grund af lynnedslag i nærområdet.

Selvom lynet slår ned langt fra dit hus, kan du risikere at få skader på dine elektriske produkter. Det sker, fordi kraften fra lynet resulterer i de såkaldte spændingstransienter, som medfører overspænding på elnettet.

Et par gode råd i tordenvejr, som kan minimere skader på dig selv eller dit indbo:

  • Træk stikket ud på alle elektriske produkter, hvis ikke du har en overspændingsafleder.
  • Tag ikke kar- eller brusebad, da du kan risikere at røre ved metaldele, som kan lede en overspænding fra et lynnedslag.
  • Luk vinduer og døre og bliv indenfor.

Sluk hele installationen ved kraftig torden

Hvis huset bliver ramt direkte af et lyn, er det nærmest umuligt at undgå skader. Hvis der er lynnedslag i nærheden af huset, undgår du nemmest skader ved at trække stikkene ud på al elektronik, hvor det er muligt.

Bliver der varslet meget kraftig torden, får du den bedste beskyttelse ved at slukke for al strømmen i din elinstallation. Den letteste måde er at trykke på testknappen på RCD-(HPFI)-afbryderen i din eltavle. På den måde er husets installationer helt strømløse.

Du skal undgå at røre ved RCD-afbryderen i eltavlen, mens det tordner – det kan være meget farligt, hvis lynet slår ned i nærheden. Afbryderen skal slås fra, før det begynder at tordne, og du skal først koble strømmen til, når tordenvejret er drevet over.

En anden løsning er at få installeret en såkaldt overspændingsafleder, som kan beskytte dine elektriske apparater i hjemmet. Du skal regne med, at det koster 5.000-10.000 kroner at få installeret aflederen.

RCD og tordenvejr

Den lovpligtige RCD-afbryder beskytter dig ikke mod lynskader. Den er derimod effektiv, hvis der opstår en fejl i et af dine elektriske produkter.

Sådan beskytter du computeren

Overspændingsaflederen beskytter generelt kun din computer, hvis den er koblet til internettet via fibernet eller en trådløs router. Har du internet via en almindelig telefonlinje, skal du have en speciel overspændingsafleder. Du kan også vælge at hive internet- og strømstik ud af computeren, hvis det tordner.