Der skal advarsel på magnetbyggesæt

Publiceret d. 4. maj 2007
Under særlig uheldige omstændigheder kan de populære magnetbyggesæt være farlige at sluge. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen nu aftalt med importørerne, at der skal en særlig advarselsmærkning på produkterne.

NYHED: Legetøjet bliver mærket tydeligt med en advarsel om, at produktet kan være farligt, hvis det sluges. Sluger et barn mere end et stykke af legetøjet med timers mellemrum, kan det i yderste tilfælde resultere i, at magnetismen i produkterne gnider hul på væggene mellem tarmene. Det er derfor vigtigt at søge læge, hvis magneter fra f.eks. magnetbyggesæt sluges.

Tag dine forholdsregler

Importørerne er gået i gang med mærkning af egne produkter, og har udsendt advarselsklistermærker til deres forhandlere, men selv om legetøjet altså nu bliver mærket, skal man alligevel tage sine forholdsregler: "Man bør altid være ekstra opmærksom, når børn leger med magnetlegetøj", fastslår kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Peter Raben Nebeling. "Det er også meget vigtigt at vurdere, om barnet er over den alder, hvor det putter ting i munden. Det gælder også, selv om legetøjet er mærket som egnet til børn over tre år, som jo normalt er over den alder, hvor de smager på tingene", fastslår kontorchefen.

Fælles standarder for magnetismen 
Det er magnetdelen i produkterne, der under uheldige omstændigheder kan være farlige, hvis de sluges. Der findes imidlertid endnu ikke fælles europæiske standarder for, hvor stærk magnetismen i legetøj må være. På baggrund af uheld i Danmark og andre lande arbejdes der allerede nu hen i mod en fælles standard for magneter i legetøj. Det kan betyde, at der udover en tydelig mærkning om risikoen, f.eks. også kan blive stillet skærpede sikkerhedskrav til legetøjet.

Spørgsmål vedrørende denne pressemeddelelse skal rettes til kontorchef Peter Raben Nebeling på pra@sik.dk eller tlf. 3373 2091.