Sikkerhedsstyrelsen har travlt med at vejlede om personlige værnemidler

Publiceret d. 26. marts 2020
Hvis en fabrikant, importør eller forhandler har brug for vejledning om personlige værnemidler som masker, mundbind eller beskyttelsesdragter, er Sikkerhedsstyrelsen klar til at hjælpe.
Personlige værnemidler
Personlige værnemidler

I øjeblikket er der omkring 40 henvendelser dagligt om kravene til personlige værnemidler, og det er både virksomheder, sundhedspersonale, myndigheder og privatpersoner, der henvender sig.

- Mange henvendelser kommer fra nogen, der gerne vil hjælpe med at levere beskyttelsesudstyr, men er i tvivl om kravene til det. Og selv om vi er i en akut situation med coronaepidemien, skal de personlige værnemidler leve op til de væsentlige sikkerhedskrav. Vi kan midlertidigt se bort fra krav som for eksempel at der skal være en dansk brugsanvisning. Men sikkerheden skal være i orden, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Undtagelse i akut situation

Sikkerhedsstyrelsen godkender generelt ikke produkter, men vejleder kun om produkterne. Men under den aktuelle coronaepidemi har Sikkerhedsstyrelsen fået en særlig opgave i forhold til samarbejde med Lægemiddelstyrelsen.

EU-Kommissionen har tilladt, at sundhedsmyndigheder må indkøbe og bruge personlige værnemidler uden CE-mærkning, hvis der bliver givet tidsbegrænset dispensation hertil af nationale markedsovervågningsmyndigheder.  Sikkerhedsstyrelsen samarbejder med Lægemiddelstyrelsen om personlige værnemidler, der ikke er CE-mærkede.  

- Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer dokumentationen på ikke CE-mærkede værnemidler og oplyser, om der vil kunne gives dispensation fra CE-mærkning, fordi der er sikret et passende sundheds- og sikkerhedsniveau. Det skal være svare til de væsentlige krav i forordningen om personlige værnemidler, for eksempel fordi produktet er i overensstemmelse med EU-standarder eller eventuelt amerikanske eller australske standarder, oplyser Stine Pedersen.

Kontakt Lægemiddelstyrelsen om leverancer

Fabrikanter, importører og forhandlere, der kan levere personlige værnemidler, fx masker, mundbind og beskyttelsesdragter, skal henvende sig til Lægemiddelstyrelsen. Der er kontaktoplysninger på www.coronasmitte.dk. Herefter vurderer Lægemiddelstyrelsen, om der er behov for nærmere vurdering hos Sikkerhedsstyrelsen.

Har du brug for vejledning, før du henvender dig til Lægemiddelstyrelsen, så kontakt Sikkerhedsstyrelsen. Ring på tlf. 3373 2000 eller skriv til sik@sik.dk.

Når det drejer sig om håndsprit, kan Sikkerhedsstyrelsen dog ikke hjælpe. Det er Miljøstyrelsen, der er myndighed for kemikalier som bl.a. håndsprit og kan vejlede om dette.

Gratis standarder for beskyttelsesudstyr

Personlige værnemidler skal generelt være fremstillet med udgangspunkt i en standard. Dansk Standard stiller i den aktuelle situation standarderne for medicinsk beskyttelsesudstyr gratis til rådighed: https://www.ds.dk/da/nyhedsarkiv/2020/3/standarder-for-medicinsk-beskyttelsesudstyr-stilles-gratis-til-raadighed