Vigtig viden om farlige produkter

Det er altid virksomhedernes ansvar, at de kun sælger sikre produkter. Alligevel sker det desværre, at forbrugere oplever, at et produkt bliver farligt eller at myndighederne tester et produkt, som viser sig ikke at leve op til kravene.

Hvornår er et produkt "farligt"?

At et produkt kan gå i stykker eller misbruges, betyder ikke nødvendigvis, at det er farligt. Et produkt er farligt, hvis det udgør en risiko for forbrugerne, når de bruger produktet på en forudsigelig måde.

Et eksempel er legetøj. Det er forudsigeligt, at små børn kommer ting i munden. Derfor må der ikke kunne komme smådele fri fra legetøj til børn under tre år, fordi de kan blive kvalt i det.

Andre eksempler på farlige produkter kan være en mobiloplader, som kan bryde i brand, eller en lampe, som kan give livsfarligt stød, fordi der er adgang til spændingsførende dele.

Du kan høre kontorchef Lone Brose fortælle om, hvad farlige produkter er, og hvordan vi i Sikkerhedsstyrelsen fører stikprøvekontrol med produkter på markedet.

 

Godt at vide, før du handler

Det er altid producenten eller importørens ansvar, at de ikke sælger farlige produkter til forbrugerne. Men der er også nogle ting, som du selv kan være opmærksom på, når du handler

I forhold til legetøj kan du holde øje med snore og løsdele. Køber du elprodukter, kan du kigge på, om ledninger sidder ordentligt fast og ikke bliver slidt af skarpe kanter. 

Når du handler i en fysisk butik, kan du nemmere vurdere produkterne, før du køber. Det er vigtigt at huske den samme kritiske sans, når du handler på nettet. Læs mere om det via linkene nedenfor.

Register over farlige produkter

Sikkerhedsstyrelsen kan blive opmærksom på farlige produkter på forskellige måder. Det kan være, at vi får en henvendelse fra en virksomhed, som har opdaget, at den har solgt et farligt produkt og derfor vil kalde det tilbage fra forbrugerne. Vi kan også få anmeldelser fra forbrugere eller andre, som har oplevet, at et produkt blev farligt.

I EU samarbejder myndighederne. Det betyder, at vi også kan blive opmærksomme på et farligt produkt, fordi myndighederne i et andet EU-land har kaldt produktet tilbage og givet besked om det via vores fælles "alarmsystem", RAPEX. 

Derudover fører Sikkerhedsstyrelsen risikobaseret stikprøvekontrol. Det betyder, at vi for eksempel vælger bestemte produktgrupper ud, som vi erfaringsmæssigt ved kan indebære en risiko, eller som der har været mange anmeldelser på.

Når et produkt ikke må sælges eller skal kaldes tilbage fra forbrugerne, kommer det i vores register over farlige produkter. Du kan se registret via linket nedenfor.

Anmeld et farligt produkt

 Har du oplevet, at et produkt blev farligt? Så kan du anmelde det til Sikkerhedsstyrelsen.

Læs mere om, hvad din anmeldelse skal indeholde, via linket nedenfor.