Minister advarer om farlige produkter på platforme

Publiceret d. 29. november 2019
Det er højsæson for internethandel, og mange danskere bruger de store handelsplatforme uden for EU til at gøre et godt køb. Men man bør være forsigtig med sine køb, som kan vise sig at være livsfarlige, advarer erhvervsminister Simon Kollerup. Sikkerhedsstyrelsen har testet 22 produkter fra platforme uden for EU og 21 af produkterne havde farlige fejl.
Farlig rangle

Med Black Week, Black Friday og Cyber Monday er årets julegaveindkøb for alvor skudt i gang, og i december vil det vælte ind i landet med pakker shoppet på internettet. Mange danskere bruger nemlig de store handelsplatforme uden for EU til at gøre et godt køb. Men de billige køb kan hurtigt vise sig at være en dårlig handel. Produkter købt uden for EU er nemlig ofte fyldt med fejl, som kan være direkte livsfarlige.

Sikkerhedsstyrelsen har netop gennemført en kontrol af 16 stykker legetøj og børneprodukter samt seks elprodukter fra Wish, Amazon, e-Bay og Aliexpress, og langt størstedelen af varerne har alvorlige og farlige fejl.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Det er uhyggeligt, at så mange produkter fra platforme uden for EU ikke lever op til de sikkerhedskrav, vi har til produkter i Danmark og EU. Det betyder konkret, at børn kan blive kvalt i legetøjet, og at produkter som mobilopladere og julelyskæder kan give stød eller bryde i brand. Som forbruger, og ikke mindst som far, er det noget der giver mig helt ondt i maven.

Vi har allerede besluttet, at vi vil sætte ind med blandt andet bedre kontrolmuligheder og øgede strafmuligheder over for webbutikker, som sælger farlige produkter, så vi bedre kan beskytte forbrugerne mod farlige produkter. Det nye lovforslag vil vi fremsætte i det nye år. Men det er også vigtigt, at forbrugerne selv tager de kritiske briller på, når de handler på nettet, og at de for eksempel husker på, at når der er skåret i prisen, er der desværre også en sandsynlighed for, at der er skåret i sikkerheden.”

Sikkerhedsstyrelsen har testet produkterne for at undersøge, om de lever op til de sikkerhedskrav, der er i Danmark og EU. De blev udvalgt og testet ud fra præcis samme metode, som styrelsen anvender, når den tester produkter til salg i Danmark.

Ud af seks elprodukter var alle farlige, mens de fem udgjorde en alvorlig risiko. Ud af 16 stykker legetøj og produkter til børn var 15 farlige. Sikkerhedsstyrelsen henvender sig nu til platformene og beder dem fjerne de farlige produkter, der er testet, fortæller kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Lone Brose, som bakker op om ministerens advarsel til de danske forbrugere:

”Der er ikke nogen myndighed, som kan teste samtlige produkter, som er til salg på internettet. Hverken i Danmark, EU eller resten af verden. Det er virksomhedernes ansvar, at de kun sælger sikre produkter, men vi ser desværre, at der er brodne kar. Derfor er det vigtigt, at forbrugerne bruger deres kritiske sans og overvejer, om et tilbud er for godt til at være sandt.”

De testede produkter vil løbende blive lagt i Sikkerhedsstyrelsens register over farlige produkter på sik.dk/farligeprodukter.

Forbrugere kan også selv tippe Sikkerhedsstyrelsen, hvis de har købt et farligt produkt. Farlige produkter kan anmeldes via formularen her: https://www.sik.dk/privat/goer-det-sikkert/produktsikkerhed/anmeld-farligt-produkt

    Gode råd til køb af sikre produkter

    Køber du legetøj og produkter til familiens mindste, kan du blandt andet kigge på:

    • Er legetøjet eller produktet solidt?
    • Er der skarpe kanter, som barnet kan skære eller stikke sig på?
    • Har legetøjet eller produktet en snor med håndtag, der er over 22 cm lang? Snoren kan danne en løkke, og barnet risikerer at blive kvalt.
    • Er legetøjet CE-mærket?
    • Er mærkning, advarsler og vejledninger skrevet på dansk?
    • Passer legetøjet til barnets alder og udviklingstrin?
    • Sidder øjne, knapper og andre smådele på legetøjet godt fast?
    • Kan legetøjet komme ned i legetøjstesteren?

    Køber du mobilopladere, lamper, lyskæder eller andre elprodukter:

    • Overvej før du køber: Er produktet så billigt, at sikkerhedstjek er sparet væk?
    • Når du modtager produktet: Tjek både apparatet, ledningen og stikproppen. Hold dig fra elprodukter med synlige skader.
    • Tjek, at ledningen er intakt, og at den ikke gnider på en skarp kant der, hvor ledningen går ind i elapparatet.
    • Tjek, at elproduktet kan bruges til dansk netspænding på 230 volt.
    • Hold øje med, om mobilopladeren eksempelvis bliver meget varm under opladning.