Manglende eller ukorrekte anmeldelser gør e-cigaretprodukter ulovlige at sælge

Publiceret d. 1. august 2019
Sikkerhedsstyrelsen har været på tilsyn i 44 onlinebutikker og fundet problemer med 88% af de 162 undersøgte e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere.

En af årsagerne til problemerne i detailhandlen er, at fabrikanterne og importørerne ikke laver korrekte anmeldelser af produkterne i EU’s fælles indberetningsportal (EU-CEG). Det betyder, at produkterne er ulovlige at sælge i Danmark, og derfor kan forhandlerne blive politianmeldt og få bøder for at sælge dem.

Kun fabrikant eller importør kan anmelde produktet

Hvis et e-cigaretprodukt ikke er korrekt anmeldt i EU-CEG, kommer produktet ikke på den danske markedsføringsliste, og så er produktet ikke lovligt at markedsføre i Danmark. Derfor er det vigtigt, at produkterne anmeldes korrekt i EU-CEG.

Selvom det er forhandleren, der risikerer politianmeldelse og bøde, så er det kun produktets fabrikant eller importør, der kan anmelde produktet og gøre det lovligt at sælge.

Derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen alle forhandlere til at tjekke, om deres produkter er på listen over produkter, der er lovlige at sælge i Danmark, inden de starter salget.

Trin for trin guide til en korrekt anmeldelse af e-cigaretprodukter

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du få hjælp til at lave en korrekt anmelde af e-cigaretprodukter. I guiden kan du læse, hvordan du får adgang til EU-CEG, hvordan du udfylder felterne i anmeldelsen, Sikkerhedsstyrelsens behandling af anmeldelsen og gebyrbetaling.