Fejl i måling af stråling i solcentre

Publiceret d. 8. oktober 2018
I de seneste år har Sikkerhedsstyrelsen politianmeldt 23 danske solcentre for udstråling ud over de tilladte værdier. Det har desværre vist sig, at der var fejl i den målemetode, der blev anvendt til at måle UV-strålingen for ansigtsolen. Derfor trækker Sikkerhedsstyrelsen nu 8 af anmeldelserne tilbage.
Solarie skal registreres

NYHED: Kontrollerne med solcentrene er alle foretaget af et eksternt akkrediteret laboratorium i løbet af 2016 og 2017. Målingerne er såkaldte spektralmålinger, der afslører for kraftig stråling. Desværre er målingerne foretaget ud fra en forældet standard. Da Sikkerhedsstyrelsen blev opmærksom på fejlen, er der straks iværksat en undersøgelse og fornyede målinger. Det har ført til, at 8 af politianmeldelserne trækkes tilbage – og de berørte virksomheder er orienteret.

 - Vi beklager meget og har straks rettet op på arbejdsgangene. Det er en sag, vi som myndighed tager meget alvorligt. Vi har opdaget en fejl, og vi påtager os det fulde ansvar, siger kontorchef Søren Assenholt Muff. 

I løbet af 2017 har Sikkerhedsstyrelsen været på kontrolbesøg i 71 danske solcentre. Her undersøges det, om centrene lever op til solarieloven. Både omkring registrering, adgang til beskyttelsesbriller og lovpligtige plakater med sundhedsråd ved brug af solarier. Der blev ved Sikkerhedsstyrelsens kontroller også lavet vejledende målinger af strålingsniveauet fra solarierne, og på baggrund af disse målinger er der lavet mere omfattende målinger.

Sikkerhedsstyrelsen fortsætter i 2018 kontrollen med, at de danske solcentre overholder reglerne i solarieloven.

- Og det gælder ikke kun de solcentre, der har registreret sig hos Sikkerhedsstyrelsen, som der er krav om. Vi gør også fortsat en indsats for at finde frem til solcentre, der ikke er registreret og kontrollerer, at de lever op til reglerne, siger Søren Assenholt Muff.

Fakta om solarieloven

  • Ifølge solarieloven skal alle solcentre være registreret hos Sikkerhedsstyrelsen.
  • Solarier skal være mærket med UV-type, og kun UV-type 3 må benyttes i ubemandede solcentre.
  • Der skal være en betjeningsvejledning ved solariet.
  • Brugerne i et solcenter skal have adgang til beskyttelsesbriller.
  • Der skal være ophængt informationsplakater fra Sundhedsstyrelsen med sundhedsråd ved brug af solarier.
  • Af hensyn til brugernes sundhed må strålingen fra solariernes rør højst være 0,3Wm2.