Sikkerhedsstyrelsen tjekker el på 30 festivaler og markedspladser

Publiceret d. 6. maj 2019
I forbindelse med sommersæsonen i 2019 får 30 festivaler og markeder besøg af Sikkerhedsstyrelsen. Styrelsen vil kigge på, om de midlertidige elinstallationer på pladserne er lovlige og lever op til sikkerhedskravene. Det er særligt vigtigt disse steder, fordi der kommer mange folk igennem.
Festival
Koncert

Før publikum begynder at synge med på sommerens festivaler og gøre gode køb på diverse markeder, skal der trækkes kabler og laves midlertidige elinstallationer.

Det er nemlig nødvendigt for, at musikken kan spille, og forlystelserne kan blive sluppet løs. Men det er vigtigt, at de midlertidige installationer er sikre, og at de lever op til reglerne. Derfor fører Sikkerhedsstyrelsen i år tilsyn på 30 festival- og markedspladser.

- Ofte kommer der rigtig mange mennesker igennem netop pladser som disse. Det gør det endnu vigtigere, at der er styr på elsikkerheden. Blandt andet skal fejlstrømsafbryderne, som også bliver kaldt RCD’er eller HPFI-afbrydere, virke, og der må ikke være kabler og materiel med skader, som giver risiko for elektrisk stød, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Søren Assenholt Muff.

Styrelsen ønsker at komme til pladserne, før arrangementerne går i gang. Den tilsynsførende vil tjekke fejlstrømsafbrydere og dele af de midlertidige installationer.

Derudover bliver det tjekket, at arbejdet med de faste midlertidige installationer er udført af en autoriseret elinstallatørvirksomhed.

Der er behov for, at Sikkerhedsstyrelsens medarbejder bliver lukket ind de steder, det er relevant at undersøge installationer og afbrydere.

Har fokus på midlertidige installationer

Forud for tilsynet med markeds- og festivalpladser har Sikkerhedsstyrelsen holdt oplæg på regionsmøder i Sammenslutningen af By- og Markedsfester i Danmark.

Her har styrelsens elinspektører fortalt om reglerne for midlertidige installationer.

Styrelsen opfordrer alle ansvarlige for festivaler, by- og kræmmermarkeder at klikke ind på sik.dk eller kontakte en autoriseret elinstallatørvirksomhed, hvis der er den mindste tvivl om installationerne.

- Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at sikkerheden er i orden. Når man afholder begivenheder med mange mennesker, så skal der være styr på, at ingen kan komme til skade, siger kontorchefen.

Tilsynet foregår uvarslet. Det betyder, at den enkelte festival eller markedsplads ikke får besked om tilsynet på forhånd.

Fem gode råd

Det kan være livsfarligt at bruge defekte ledninger eller elapparater i midlertidige installationer på markeds- og festivalpladser.

Sikkerhedsstyrelsen har samlet fem gode råd, så man undgår ulykker.