Danmark har fået en ny autorisationslov

Publiceret d. 2. juni 2014
Mandag den 2. juni træder en ny autorisationslov i kraft. Samtidig lancerer Sikkerhedsstyrelsen en tv-kampagne med budskabet ”Før du gør det selv – se hvad du må på sik.dk”. Kampagnen opfordrer folk til at tjekke på Sik.dk, om de selv lovligt kan tage fat på et byggeprojekt derhjemme, eller der skal bestilles en autoriseret håndværker til arbejdet. Via Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan man også finde frem til de autoriserede el-, vvs- og kloakfirmaer i lokalområdet.

NYHED: Mange danskere laver gør-det-selv-arbejde. Og mange er i tvivl om, hvornår arbejde med el, vvs eller kloak kræver en autorisation. Det viser en ny undersøgelse af danskernes adfærd og viden om autorisationskrævende arbejde. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen lavet en landsdækkende informationskampagne med titlen: Før du gør det selv – se hvad du må på sik.dk. Omdrejningspunktet for kampagnen er en reklamefilm, hvor to fisk diskuterer manden i husets gør-det-selv-færdigheder eller rettere mangel på samme.

Budskabet i filmen er klart: gå ind på sik.dk, før du går i gang med el, vvs eller kloakarbejde. Der er meget gør-det-selv-arbejde, som ikke kræver en autorisation – for eksempel at udskifte en eksisterende stikkontakt. Men der er også el, vvs og kloakarbejde, som kræver en autorisation af hensyn til sikkerhed, sundhed og miljø, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Ny autorisationslov 
Mandag den 2. juni træder en ny og samlet autorisationslov i kraft. Den nye lov giver enklere regler for de autoriserede håndværkere. Samtidig giver loven mulighed for nye delautorisationer på afgrænsede områder som fx solcelleinstallation, elinstallation og vvs-installation i boliger. De delautoriserede virksomheder skal have de samme kompetencer og føre samme kontrol som fuldt autoriserede virksomheder inden for det område, deres autorisation dækker. Sikkerhedsstyrelsen har derfor lavet et helt nyt autorisationsregister, hvor forbrugerne let kan søge på autoriserede virksomheder i deres nærområde og målrette søgningen inden for konkrete arbejdsopgaver.

Vi håber at have skabt et register, som danskerne har lyst til at bruge, når de skal finde en autoriseret virksomhed inden for el, vvs og kloak. Samtidig har vi små, korte film og grafik liggende på sik.dk, der kan hjælpe forbrugerne med at finde ud af, hvornår arbejdet kræver autorisation, forklarer Mette Cramon.

Yderligere oplysninger: 
Kommunikationskonsulent Mette Cramon, Sikkerhedsstyrelsen, 
mcr@sik.dk , tlf. 2543 1653