Usikker el sætter folks liv på spil

Publiceret d. 9. maj 2017
Hvert år er elinstallationer skyld i hundredevis af brande. Samtidig stiger antallet af anmeldelser af håndværkere, som laver ulovlig el. En ny kampagne fra Sikkerhedsstyrelsen skal gøre det nemmere at vælge en håndværker med de rette tilladelser – og hjælpe gør det selv-folk med, hvordan de selv laver el korrekt i hjemmet.

NYHED: Flere firmaer bliver anmeldt for ”elfusk”. Samtidig viser målinger, at mange danskere er i tvivl om, hvor meget elarbejde de selv må lave i hjemmet – og hvordan de skal udføre det.

Det vil en ny kampagne fra Sikkerhedsstyrelsen gøre op med. Kampagnen skal dels hjælpe danskerne med at tjekke om deres håndværker har de rette autorisationer. Derudover vil styrelsen via en række YouTube-videoer konkret vise, hvilken type arbejde man selv må lave i eget hjem.

- Vi ser en stigning i anmeldelser af håndværkervirksomheder, der laver el uden autorisation. Sidste år modtog vi 202 anmeldelser. Over halvdelen af sagerne endte med politianmeldelser. Derfor vil vi forsøge at klæde danskerne på, så de kan hyre håndværkere med de rette autorisationer. Vi vil også hjælpe dem med at få styr på, hvad de selv må lave og hvordan, siger direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby.

Kampagnen giver almindelige danskere nogle vigtige redskaber til at undgå ulovlige installationer, hvad enten de selv kaster sig ud i elarbejde eller hyrer et firma til det. Det mener Erhvervsminister Brian Mikkelsen.

-Jeg er rigtig glad for, at Sikkerhedsstyrelsen nu lancerer den her kampagne. Den giver boligejerne et vigtigt værktøj – og så er det vigtigt, at vi forhåbentlig kommer de virksomheder til livs, som udfører elarbejde uden at have en autorisation. For det er vigtigt at huske på, at grunden til, at der er autorisationer er altså, at det her i værste fald kan tage livet af folk med elektrisk stød eller være årsag til boligbrande, siger ministeren.

Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i brancheforeningen Tekniq, ser også positivt på kampagnen.

- Vi ser alt for meget elarbejde, der ikke bliver udført forsvarligt. Og det vigtigste må være, at sikkerheden er i orden, og at arbejdet bliver udført forsvarligt og efter de gældende regler. Det kan du bedst sikre ved at bruge en autoriseret elinstallatør til opgaverne. Dernæst er det naturligvis nødvendigt, at der er klare retningslinjer for, hvad boligejeren selv må lave, og hvad der kræver autorisation. Derfor hilser vi også Sikkerhedsstyrelsens kampagne velkommen, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i TEKNIQ.

Kampagnen er lanceret 1. maj, og der vil løbende blive udgivet videoer på YouTube-kanalen Elsikker TV.

Fakta om brande og anmeldelser

  • I 2014 var der 414 brande i boliger på grund af el, viser de seneste opgjorte tal fra Beredskabsstyrelsen.
  • Sidste år modtog Sikkerhedsstyrelsen 202 anmeldelser om overtrædelse af autorisationsloven.
  • 112 af disse håndværkere blev politianmeldt. 34 virksomheder slap for anmeldelse, fordi de valgte at holde op med at reklamere for, at de kunne udføre elarbejde trods manglende autorisation.

Fakta om kampagnen