Der er stadig for mange fyrværkeriskader

Publiceret d. 3. januar 2020
Sikkerhedsstyrelsens direktør Lone Saaby glæder sig over et historisk lavt antal alvorlige fyrværkeriskader. Men er ærgerlig over de mange børn og unge, som kommer til skade.
Fyr_fyrværkeri_nyhed_131218
Fyrværkeri på himlen

Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) på Odense Universitets Hospital er netop blevet færdige med opgørelsen af årets fyrværkeriskader. I år var der i alt 228 danskere, der blev behandlet med fyrværkeriskader på sygehusene i de to døgn omkring nytår. Heraf var 27 af skaderne alvorlige.

- Jeg glæder mig naturligvis over, at antallet af alvorlige skader er historisk lavt – og er faldet for tredje år i træk. Men jeg er samtidig ret ked af, at der desværre fortsat er så mange, der kommer til skade. Det er bekymrende, at mange børn og unge mænd fortsat ikke bruger briller og holder afstand, siger Lone Saaby, direktør i Sikkerhedsstyrelsen.

Det er fortsat drengene og mændene, der tegner sig for langt størstedelen af skaderne – nemlig otte ud af ti skader. Og to tredjedele af de tilskadekomne er under 25 år gamle. Sikkerhedsstyrelsen har de seneste tre år målrettet sine forebyggende kampagner mod lige netop børnene og de unge mænd, da det er dem, der fylder i skadesstatistikkerne.

- Der er fortsat er så mange unge, der glemmer den sikre adfærd omkring fyrværkeri. Det er skuffende set i lyset af, at vi har kørt en massiv kampagneindsats, som virkelig har ramt børnene og de unge – og som vi har fået meget ros for. Vi har fået titusindvis af positive kommentarer og delinger fra børn, unge og deres forældre. Jeg er meget stolt over den kæmpe store indsats, der er ydet, og som har sat briller og afstand på dagsordenen. Vi har samtidig kørt en stor og veltilrettelagt kontrolindsats med fyrværkeri og salgssteder i år. Men jeg må desværre konstatere, at det ikke er nemt at få alle til at ændre adfærd, dvs. huske brillerne og holde afstand, udtaler Lone Saaby.

Skadesstatistikken viser også, at raketter tegner sig for cirka en tredjedel af skaderne – og at kun to alvorlige skader skyldtes ulovligt fyrværkeri.