Alvorlige fejl på hver tredje testede fyrværkeriartikel

Publiceret d. 15. december 2020
Sikkerhedsstyrelsens test af fyrværkeri før sæsonen fjerner mange farlige produkter fra markedet.
Fyrværkeri
Fyrværkeri

- Vi finder meget fyrværkeri, der ikke lever op til sikkerhedskravene, når vi kontrollerer fyrværkeri. Og selv om vi typisk udvælger produkter til test, hvor vi vurderer, at der kan være en risiko, er det for meget, når der er alvorlige fejl på 36 procent af produkterne, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

142 produkter er kontrolleret

Siden sidste nytår er der undersøgt i alt 142 fyrværkeriartikler, som var planlagt til at skulle sælges i fyrværkerisæsonen 2020/2021. Af disse er 109 fyrværkeriartikler blevet funktionstestet. Det er en test, hvor flere eksemplarer af det samme fyrværkeri bliver afskudt, så det for eksempel kan kontrolleres, at fyrværkeriet ikke støjer mere end tilladt og at det affyres i korrekt højde og i den planlagte retning.

22 fyrværkeriartikler er blevet NEM-undersøgt, det vil sige kontrolleret for, om indholdet i fyrværkeriartiklerne svarer til det, der er angivet i dokumentationen for produkterne. Derudover er der lavet 11 undersøgelser af dokumentation og mærkning på helårsfyrværkeri.

- Blandt de produkter, vi har undersøgt, har der været 52 produkter, der ikke må sælges, fordi de har haft alvorlige fejl ved test. Syv af dem er helt nye produkter, der er importeret til Danmark i 2020, mens det øvrige fyrværkeri har været på lager hos importørerne fra tidligere år. Det er resultater, der understreger, at fabrikanter og importører af fyrværkeri skal have fokus på egenkontrol af det fyrværkeri, der skal sælges til danske forbrugere, siger Stine Pedersen.

OK og vejledning

Ud af de 142 undersøgte fyrværkeriartikler var der 28 produkter, der var helt ok, mens importørerne fik vejledning om yderligere 45 produkter, der dog fortsat må sælges. I 14 tilfælde har importører fået ok til at sælge fyrværkeriet, når de har rettet op på fejl og mangler. Det kan for eksempel være at ændre på mærkning eller skaffe yderligere dokumentation for produkterne. Og i to tilfælde er der givet påbud om at få rettet fejl, før fyrværkeriet må sælges.

- Hvis vi giver en vejledning, må produktet fortsat sælges, men ved kommende leverancer skal importøren rette fejlene. I de 14 tilfælde, hvor vi har sagt ok til fyrværkeriet efter tiltag fra importøren, må fyrværkeriet sælges, når der er rettet op på fejlene. Hvis vi giver et påbud om at rette fejl, er der typisk tale om mere alvorlige fejl, nævner Stine Pedersen.

Anmeld fejl på fyrværkeri

Hun understreger, at der blandt andet udvælges produkter til det kommende års test ud fra anmeldelser fra forbrugere i fyrværkerisæsonen. Derfor opfordrer hun alle, der oplever fejl på fyrværkeri, til at anmelde det til Sikkerhedsstyrelsen.

- Når vi får oplysninger om fyrværkeri, der fejler, hjælper det os med at give danskerne et mere sikkert nytår. Alle er velkomne til at kontakte os, men vi har brug for oplysninger om, hvilket fyrværkeri der har været tale om, og også gerne fotos af fyrværkeriet, siger Stine Pedersen.

Sikkerhedsstyrelsen kan kontaktes på sik@sik.dk eller tlf. 3373 2000.