SAFE

Et værktøj til sporing af farlige produkter online på tværs af EU. 

 

 

Lone Saaby pressefoto
Direktør, Sikkerhedsstyrelsen

Lone Saaby

”SAFE skal gøre søgning efter farlige produkter på tværs af Europa enklere og sikrere.

Et samarbejde 16 lande imellem med brug af datadeling og kunstig intelligens kan bidrage betragteligt til at myndighederne kan højne produktsikkerheden for forbrugerne.

Jeg er rigtig stolt over, at de værktøjer, vi udvikler i Sikkerhedsstyrelsen, kommer så mange mennesker til gavn”.

Tuiri Kerttula
Direktør, Tukes, Finland

Tuiri Kerttula

“It has been inspiring to work with this project and to be in the frontline of developing new technology for market surveillance.

SAFE is a new benchmark of digital surveillance tools. When fully deployed, we are expecting to save resources and find dangerous products from the market faster and more efficiently.

This project has indeed showcased the importance of cooperation of multiple member states when finding solutions of tomorrow.”

Kaur Kajak
Direktør, TTJA, Estland

Kaur Kajak

"One of the main priorities for our Authority is to ensure the safety of citizens. A big part in that is product safety.
 
We are looking eagerly to the launch of SAFE. Our work will be more efficient, and our officials can concentrate on the important task at hand.

Let SAFE to the tiresome web searches and keep us informed when dangerous products are found on sale.“

SAFE - sikker e-handel i EU

Farlige og mangelfulde produkter skal væk fra de elektroniske hylder, når vi handler på nettet i Danmark og EU.

Men den stadigt stigende e-handel udfordrer markedsovervågningsmyndigheder.

Derfor har Sikkerhedsstyrelsen udviklet SAFE, som vha. billedgenkendelse og maskinlæring scanner nettet i hele Europa.
 

Her i videoen giver projektlederen og en af sagsbehandlerne dig et kort overblik over det unikke værktøj.

Spørgsmål og svar

Hvad er SAFE?

SAFE er et digitalt værktøj, der bruger kunstig intelligens til at finde ulovlige, farlige og mangelfulde produkter, der er til salg på internettet – på tværs af EU.

Når et EU-land finder et farligt eller mangelfuldt produkt på markedet, bliver andre EU-lande advaret om produktet. Det sker igennem det europæiske system for hurtig varsling, også kaldet Safety Gate, og informations- og kommunikationssystemet til markedsovervågning ICSMS. Hidtil har hvert enkelt land herefter søgt manuelt efter, om de farlige produkter var til salg på deres respektive markeder. Typisk indebærer dette en omstændelig manuel proces, hvor myndighederne googler sig frem til resultater. Det vurderes, at der kommer ml. 50 og 70 produkter ind via Safety Gate og ICSMS på ugebasis, som potentielt kan være på det danske marked.

SAFE er et automatiseret værktøj, der bruger de ugentlige lister fra Safety Gate og ICSMS til at gennemsøge internettet på de europæiske landes onlinemarkeder og herefter sende de fundne resultater til de respektive landes relevante myndigheder, der på den baggrund kan sætte ind over for produkterne og få dem fjernet fra markedet. Det styrker sikkerheden for europæiske forbrugere, når de handler på nettet, og bidrager til fair konkurrence for de virksomheder, der efterlever reglerne.

Hvordan fungerer SAFE?

SAFE er et AI-værktøj baseret på billede- og tekstgenkendelse. Med relevante søgeudtryk og billeder uploadet i EU-databaserne for farlige og mangelfulde produkter, scanner SAFE internettet for enslydende sætninger og ord og billeder af produkter med lignende former og mønstre.

Ved hjælp af machine learning og brugerfeedback trænes værktøjet konstant til at blive bedre til at konkludere, om produktet findes på salgshjemmesider, og om det er det rigtige produkt, værktøjet har fundet baseret på billedgenkendelsen.

På ugebasis crawler SAFE internettet for notifikationer fra både Safety Gate og ICSMS. SAFE genererer en liste med relevante resultater, som de deltagende myndigheder kan tilgå via deres brugergrænseflade i SAFE.

Hvem bruger SAFE?

Markedsovervågningsmyndigheder i 16 lande bruger SAFE. Landene er:

 • Danmark
 • Finland
 • Holland
 • Estland
 • Tyskland
 • Polen
 • Frankrig
 • Spanien
 • Norge
 • Sverige
 • Irland
 • Rumænien
 • Slovakiet
 • Litauen
 • Letland
 • Malta
   

Hvem har udviklet SAFE?

For at øge produktsikkerheden på tværs af EU og imødegå udfordringerne med den stadigt stigende e-handel, efterspørger de europæiske markedsovervågningsmyndigheder digitale værktøjer, der kan styrke kontrollen med de farlige og ulovlige produkter, der florerer på nettet. På baggrund af SAFE’s høje anvendelig, effektivitet og teknologiske ambitionsniveau blev projektet udvalgt af EU Kommissionen.