Sikkerhedsstyrelsen overtager myndighedsopgaven med kontrol og administration af ædelmetaller

Publiceret d. 4. januar 2011
1. januar 2011 overtager Sikkerhedsstyrelsen myndighedsopgaven med kontrol og administration af ædelmetalområdet fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, der har varetaget funktionen igennem en årrække.

NYHED: Overdragelsen sker efter anmodning fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, fordi myndighedsudøvelsen har en række lighedspunkter med andre af Sikkerhedsstyrelsens myndighedsopgaver, i særdeleshed metrologi, som ædelmetalområdet historisk set tidligere har hørt sammen med i Erhvervsfremmestyrelsen.

Sådan fungerer området

  • Administrationen af ædelmetalområdet er delt op mellem 3 forskellige aktører:
  • Ædelmetalnævnet
  • Ædelmetalkontrollen
  • Sikkerhedsstyrelsen

Repræsentanter for Sikkerhedsstyrelsen, FORCE og Guldsmedebranchen udgør tilsammen Ædelmetalnævnet, der har til opgave at hjælpe til med administrationen af området. Nævnet tager blandt andet stilling til ædelmetalkontrollens budgetter og indsatsområder.

Ædelmetallernes kvalitet bliver kontrolleret af den såkaldte Ædelmetalkontrol. I praksis betyder det, at det er FORCE Technology, der udtager og tester forskellige produkter og fører kontrol med kvaliteten af ædelmetaller, der forhandles som fx guld- eller sølvsmykker eller i uforarbejdet stand.

Kontrolarbejdet foregår ved stikprøver, hvor der udtages produkter som efterfølgende testes. Ved lovovertrædelser har Ædelmetalkontrollen beføjelser til at politianmelde eller give tvangsbøder.

Konkrete sager der opstår på området, bliver løst i et samarbejde mellem Sikkerhedsstyrelsen og Ædelmetalkontrollen (FORCE).

Spørgsmål i forbindelse med denne pressemeddelelse? Kontakt venligst kommunikationskonsulent, Martin Kastoft Nielsen mkn@sik.dk , tlf. 2543 1645