Vælg den rigtige vest når du skal til søs

Publiceret d. 30. maj 2022
Kontrol af redningsveste og svømmeveste viser, at mærkning og dokumentation er i orden.
Vælg rednings- eller svømmevest ud fra, hvad den skal bruges til.
Vælg rednings- eller svømmevest ud fra, hvad den skal bruges til.

Redningsveste og svømmeveste skal blandt andet være mærket med, hvor de kan anvendes. Og mærkningen er i orden, viser en kontrol, som Sikkerhedsstyrelsen har foretaget af 14 redningsveste og svømmeveste, der er til salg i Danmark. Men det er vigtigt, at dem, der vil købe en vest af hensyn til sikkerheden til søs, vælger den rigtige type vest.

En svømmevest bruges kystnært og af rutinerede svømmere, og den har udelukkende til formål at give opdrift for en person i vandet. Redningsveste findes med flere klassificeringer, afhængigt af om de kun skal bruges i beskyttet farvand eller på åbent hav. Derudover er en redningsvest konstrueret til at vende og støtte en person i vandet, så man flyder med ansigtet opad.

- Vi har tidligere fået anmeldelser om redningsveste og svømmeveste, der blev solgt sammen med paddle boards og ikke var korrekt mærkede. Derfor har vi valgt at screene markedet og se nærmere på 14 af de veste, der var i handelen. Og både mærkningen og dokumentationen for vestene var i orden, siger produktchef Kirstine Gottlieb fra Sikkerhedsstyrelsen.

Kontrollen omfattede fire svømmeveste og ti redningsveste, alle af mærker, der sælges hos mange forhandlere.

- De produkter, vi har kigget på, er generelt i orden. Derfor er det vigtigste, når man vil købe en redningsvest eller svømmevest, at man afklarer, hvor vesten skal bruges. Ellers risikerer man, at vesten ikke giver den nødvendige sikkerhed, hvis man skulle falde i vandet, siger Kirstine Gottlieb.

Krav til mærkning af svømmeveste og redningsveste

En redningsvest eller svømmevest skal være CE-mærket. Det er fabrikantens angivelse af, at vesten lever op til kravene i standarder på området.

En redningsvest eller svømmevest skal være mærket med klassificering og dermed, hvor vestetypen egner sig til at blive brugt:

50 N: Svømmevest til øvede svømmere i nærheden af kysten og med hjælp i nærheden.

100 N: Redningsvest til brug i kystnært og beskyttet farvand.

150 N: Redningsvest til brug i alle farvande.

275 N: Redningsvest til brug i alle farvande med ekstreme vejrbetingelser.

(Kilde: Soesport.dk)