Sikkerhedsstyrelsen jagter ulovligt salg af engangs-e-cigaretter til unge

Publiceret d. 21. november 2022
Sikkerhedsstyrelsen er i gang med en større aktion rettet mod ulovlige engangs-e-cigaretter, der appellerer til børn og unge, fordi de er farverige og ofte har frugtsmag. Foreløbigt har styrelsen fået lukket 295 salgsprofiler på sociale medier og 65 annoncer på platforme. Styrelsen har indsendt 56 politianmeldelser og bødeindstillingerne lyder foreløbigt på samlet mere end 36 millioner kroner.
Engangs-e-cigaretter
Engangs-e-cigaretter

Hvad kan der ske mig? Kommer det på straffeattesten? Hvor stor bliver bøden?

Sådan har det blandt andet lydt i kiosker, hvor Sikkerhedsstyrelsen har fundet de ulovlige kulørte dampere.

Barerne er en uheldig ny dille fra USA, som nogle forsøger at få til at brede sig i Danmark. De ulovlige engangs-e-cigaretter, der kan ligne slik og typisk smager af frugt har et antal ”sug,” fx 1.600.  

-  Forhandlerne er med til at skade børn og unge ved at sælge disse ulovlige nikotinholdige varer. De skal også vide, at det kan koste dem meget dyrt - måske endda deres levebrød. Vi indstiller til bøder på 10.000 kroner for hver eneste ulovlige smagsvariant, som vi finder i kiosker, butikker og på hjemmesider. Bødeindstillingen kan derfor hurtigt risikere at løbe op i sekscifrede tal, siger kontorchef Lone Brose, Sikkerhedsstyrelsen.

Ulovlig markedsføring vil i anden- og tredjegangstilfælde resultere i bødeindstillinger på henholdsvis 20.000 kroner og 40.000 kroner pr. smagsvariant.

Foreløbigt har Sikkerhedsstyrelsen, der er på landsdækkende kontrol, politianmeldt i alt 56 kiosker, butikker, hjemmesider og enkeltpersoner. Flere gange har de fundne mængder af ulovlige produkter været så store, at politiet er blevet tilkaldt for at beslaglægge varerne.

- Vi er rigtig glade for samarbejdet med politiet, og vi har sendt de første politianmeldelser afsted. Vores samlede bødeindstillinger til politiet løber foreløbigt op i lidt over 36 millioner kroner. Nu er det så op til politiet og domstolene at skabe en retspraksis for de nye regler, siger Lone Brose.

Hovedparten af bødeindstillingerne er rettet mod hjemmesider, mens 13 af sagerne handler om fysiske butikker eller enkeltpersoner.

Internettet gennemtrawles for ulovligheder

Sikkerhedsstyrelsen bruger sit digitale værktøj AIME, der ved hjælp af kunstig intelligens kan gennemtrawle internettet for hjemmesider, der vil sælge de ulovlige e-cigaretter i Danmark.

Foreløbigt har Sikkerhedsstyrelsen fundet 65 annoncer på salgsplatforme som Den Blå Avis, Gul og Gratis og Trendsales, hvoraf alle annoncer er blevet lukket. 

På sociale medier forsøger Sikkerhedsstyrelsen at opspore salgsprofiler og har foreløbigt fået lukket 280 profiler til Snapchat, Instagram, TikTok og Facebook.

- Vi har virkelig sat nogle kræfter ind på tværs i styrelsen, og det giver pote. Vi håber, at den samlede indsats i alt betyder, at det bliver sværere for forhandlere af de ulovlige engangs e-cigaretter at nå børn og unge med produkter, der er skadelige for deres sundhed og udvikling. Vi oplever desværre også, at det er nyt produkt, som mange forældre endnu ikke kender. Vi har på vores telefonsupport haft et forældrepar i røret, som mente, at deres barn godt måtte sælge dem, når de havde givet tilladelse til det. Dette er ikke korrekt, og jeg håber, at alle vil hjælpe os med at holde øjnene åbne. Vi tager gerne imod anmeldelser om, hvor der foregår et ulovligt salg, siger Lone Brose.