Mentolcigaretter bliver forbudt fra 20. maj 2020

Publiceret d. 30. april 2020
EU-regler forbyder tobaksvarer med smag af andet end tobak. Fra 20. maj 2020 er det forbudt at sælge cigaretter og rulletobak med mentolsmag i Danmark. Derefter må tobaksprodukter kun dufte og smage af tobak.
Tobak

Forbuddet mod at markedsføre tobaksprodukter med kendetegnende aromastoffer blev i 2016 fastlagt i tobaksvareloven. Loven er en dansk implementering af EU-regler fra 2016. Forbuddet gælder, uanset om duften og smagen er mentol, vanilje, chokolade, frugt, krydderier, urter, alkohol, slik eller en anden aroma. Der blev dog vedtaget en undtagelse for cigaretter og rulletobak med mentolsmag. EU-landene skal senest den 20. maj 2020 udfase cigaretter og rulletobak med mentolsmag. Det er fortsat tilladt at bruge tilsætningsstoffer i tobaksvarerne, men ikke i en mængde, så aromastoffet er markant.

Baggrunden for EU-forbuddet mod aromastoffer i cigaretter og rulletobak er blandt andet, at aromastoffer kan gøre det lettere at begynde at ryge.

- I EU-direktivet er der fastsat en fire års frist til at efterleve forbuddet. Så der har været god tid til, at tobaksfabrikanterne kan ændre produktionen og få afviklet lagrene af cigaretter og rulletobak med mentolsmag, siger Lone Brose, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

I Danmark er det især cigaretter med mentolaroma, der er blevet solgt. Mentolcigaretter må således stadig gerne ryges efter den 20. maj 2020, men ikke sælges.

- Fra Sikkerhedsstyrelsen vil vi kontrollere, at der kun er tilladte produkter på butikkernes hylder efter 20. maj. Hvis en forretningsdrivende ikke overholder reglerne, kan det blive straffet med bøde, understreger Lone Brose.