Mange af os glemmer sikkerheden når fyrværkeriet skal skydes af

Publiceret d. 27. december 2022
Fra 27. december er det tilladt at anvende fyrværkeri. En undersøgelse blandt danskerne efter sidste nytår viser, at kun hver anden tilskuer husker beskyttelsesbrillerne.
Fyrværkeri på himlen
Fyrværkeri på himlen

Tre ud af fire danskere tager beskyttelsesbriller på, når de selv skyder fyrværkeri af, og de sørger også for, at de fleste børn bruger beskyttelsesbriller udendørs, når nytårskrudtet skydes af. Det kniber mere med at huske beskyttelsesbrillerne, når det er andre, der skyder fyrværkeri af. Så er det kun hver anden, der for det meste tager brillerne på.

- Der er gode grunde til, at vi opfordrer til at huske sikkerheden i forbindelse med nytårsfyrværkeriet. Det er eksplosioner, der får fyrværkeriet i luften, så det skal håndteres korrekt, hvis man vil undgå at komme til skade. Sidste nytår måtte 178 børn og voksne på skadestuen med fyrværkeriskader, nogle af dem alvorlige. Nytårsaften skal helst være sjov og uden unødvendige ulykker, siger produktchef Lone Brose fra Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen fik umiddelbart efter sidste nytår gennemført en YouGov-analyse om, hvordan danskerne anvender fyrværkeri. Undersøgelsen blev gennemført blandt 1009 danskere over 18 år fra 3. til 5. januar 2022. Her blev der spurgt ind til brugen af fyrværkeri ved det netop overståede nytår og de generelle vaner omkring fyrværkerisikkerhed.

Svarene viser, at mange følger fyrværkerirådene om at bruge beskyttelsesbriller og holde afstand. Men der er også en del, der ikke husker beskyttelsesbrillerne, især når de ikke selv har fyrværkeriet i hænderne.

- Beskyttelsesbriller er vigtige, uanset om man selv skyder fyrværkeri af eller ser på, at andre gør det. Og man skal generelt huske beskyttelsesbrillerne, hvis man færdes udendørs i dagene, hvor der skydes fyrværkeri af. Det er en god beskyttelse mod øjenskader, siger Lone Brose.

Svarene viser også, at de sikkerhedsafstande, der er angivet på fyrværkeriet, ikke altid bliver fulgt. I undersøgelsen er der blevet spurgt til, hvor god afstand man holder, når fyrværkeriet skydes af.

Mange bevæger sig ikke særligt langt væk fra det fyrværkeri, de antænder. 11 procent har angivet, at de blot går to-tre meter væk, når de har tændt lunten på en raket, mens 26 procent vurderer, at de går fire-seks meter væk. Når der tændes batterier, vurderer seks procent, at de går to-tre meter væk, mens 22 procent oplyser, at de går fire-seks meter væk.

Sikkerhedsafstande skal være angivet på fyrværkeriet eller emballagen, og både for raketter og batterier er der altid en sikkerhedsafstand på mindst otte meter. For de største batterier kan der være krav om at holde 15 meters afstand af hensyn til sikkerheden.

- Sikkerhedsafstandene er fastsat, så folk undgår at komme til skade, og afstandene gælder, uanset om man er den, der tænder fyrværkeriet eller man blot kigger på, siger Lone Brose.

Hun opfordrer alle til at huske fyrværkerirådene om beskyttelsesbriller, at holde afstand, ikke holde tændt fyrværkeri i hånden, ikke gå tilbage til en fuser og kun bruge lovligt fyrværkeri.

- Vi ved, at fyrværkeri er et farligt produkt, men ved at følge fyrværkerirådene har man gjort, hvad man kan for at undgå ulykker, understreger Lone Brose.

-------------

 

FAKTA:

Hvem bruger beskyttelsesbriller

 

Altid/for det meste

Nogle gange

Aldrig/ved ikke

Er aldrig udendørs, når der skydes fyrværkeri af

Jeg bruger beskyttelsesbriller, når jeg selv skyder fyrværkeri af

77 procent

13 procent

9 procent

 

Jeg bruger beskyttelsesbriller, når der skydes fyrværkeri af i nærheden af mig

54 procent

14 procent

33 procent

 

Mine børn bruger beskyttelsesbriller, når der skydes fyrværkeri af

77 procent

6 procent

5 procent

12 procent

 

FAKTA:

Hvor gammel var dit barn cirka, da det første gang skød fyrværkeri af selv?

 

Yngre end 6 år

6-8 år

9-11 år

12-14 år

15-18 år

Bordbomber

13 pct.

32 pct.

31 pct.

12 pct.

3 pct.

Batterier

2 pct.

13 pct.

18 pct.

22 pct.

36 pct.

Raketter

 

7 pct.

25 pct.

26 pct.

27 pct.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1009 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 3.-5. januar 2022.