Lattergas, snus og tyggetobak beslaglagt i København

Publiceret d. 28. juni 2022
Sikkerhedsstyrelsen var fredag på tilsyn i Indre by i København i forbindelse med tilsyn med alderskontrol og salg af alkohol og tobak til unge. I seks tilfældigt udvalgte kiosker blev der alle steder fundet ulovlige produkter. På et par af stederne fandt Sikkerhedsstyrelsen så store mængder ulovligt lattergas, æsker med snus og tyggetobak med udenlandske sundhedsadvarsler, at Københavns Politi foretog beslaglæggelser.
Beslaglagt i København
Beslaglagt i København

To store sorte sække med næsten 1.000 æsker ulovligt snus og tyggetobak kunne Københavns Politi beslaglægge, da Sikkerhedsstyrelsen var færdig med tilsyn i en enkelt kiosk fredag den 24. juni.
Indehaveren opbevarede 789 æsker snus, som er ulovligt at sælge i Danmark. 212 æsker tyggetobak og tobakssurrogater, som levede ikke op til reglerne, og 89 æsker tyggetobak havde ingen danske sundhedsadvarsler.

- Vores tilsynsførende kontaktede politiet, som trods en travl dag kom og beslaglagde de store mængder ulovlige varer. På den måde kan vi være sikre på, at de er taget af markedet og ikke sættes til salg igen, siger kontorchef Søren Muff Assenholt, Sikkerhedsstyrelsen.

I en anden virksomhed måtte politiet også tilkaldes, da Sikkerhedsstyrelsen fandt syv af de store flasker lattergas indeholdende hver 615 gram lattergas, 97 æsker snus og dusinvis af ulovlige tyggetobakprodukter. Politiet kom igen og beslaglagde alle de ulovlige varer.

I de fire andre kontrollerede kiosker blev der desværre også fundet flere ulovligheder hvert sted. Vores tilsynsførende fandt tobakssurrogater, der ikke levede op til reglerne, eller der var forhandling af e-cigaretter, uden at indehaveren var registret til markedsføring. Udstyr der kan ændre duft, smag eller røgudviklingsintensitet på tobaksvarer blev også fundet.

- Der venter nu alle indehavere et juridisk efterspil, og vi udstedte straksforbud mod forhandling af et eller flere produkter alle steder, så man må sige, at der desværre var fuld plade og mere til.  Vi glæder os over det gode samarbejde med Københavns Politi, der hjalp med at beslaglægge mange af de ulovlige varer. Nogle kiosker i Københavns Indre by er desværre steder, hvor det flyder med ulovligheder. De skal være bedre til at rette sig efter loven, siger Søren Muff Assenholt.

Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med lattergasloven - og udfører alderskontrol og tilsyn med tobak- og e-cigaretprodukter på vegne af Sundhedsministeriet.