Landsretten slår fast: Opfindsomt navn på tyggetobak dømt ude

Publiceret d. 10. maj 2022
For første gang i Danmark er der faldet dom over opfindsomme navne på tobak. House of Oliver Twist A/S havde stævnet Sikkerhedsstyrelsen, fordi styrelsen i 2020 ville forbyde navnet Frosted til tyggetobak. Sagen er nu afgjort ved Østre Landsret.
Paragraftegn
Paragraftegn

Børn og unge skal hindres i at udvikle et tobaksforbrug, og derfor er der som følge af det europæiske tobaksvaredirektiv indført en skrap tobaksvarelov i Danmark, som blandt andet siger, at navne på tobaksvarer ikke må henvise til smag, duft og aromastoffer.

Tilbage i maj 2020 ville Sikkerhedsstyrelsen forbyde House of Oliver Twist, at de navngav tyggetobak ”Frosted”, men tobaksproducenten stævnede styrelsen.

Beskriver navnet ”Frosted” til tyggetobak en sødlig smag, eller er der tale om en betegnelse for en overfladebelægning. Det var kort sagt, hvad Østre Landsret skulle tage stilling til.

Sagen endte fredag, da Landsretten gav Sikkerhedsstyrelsen medhold. Tyggetobak med navnet ”Frosted” er derfor ikke længere tilladt.

- Vi er glade for, at vi nu har fået Rettens ord for, at vi forvalter reglerne korrekt og efter intentionerne med et højt beskyttelsesniveau. Som opfølgning på dommen går vi nu i gang med at sikre, at vi ikke har produkter på vores register med smagsreferencer, der knytter sig til ordet ”Frosted, siger kontorchef Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen.

Dommen er den første af sin slags i Danmark og kun den anden i Europa. Tidligere har der været afgjort en sag i Finland, hvor retten forbød navnet Iceflow. Tyggetobak er hårdt rullet tobak, som man tygger, så nikotinen frigives, og herefter sættes det op under overlæben.

- Vi håber, at dommen vækker til eftertanke i tobaksvarebranchen, og at producenterne holder inde med de mange opfindsomme navne. siger Stine Pedersen.

Fakta:

Tobaksvareloven siger, at en, der markedsfører en tobaksvare her i landet, skal sikre, at hver enkeltpakning og en eventuel ydre emballage ikke indeholder elementer eller træk, som henviser til smag, duft, aromastoffer eller andre tilsætningsstoffer eller oplyser, at produktet ikke indeholder sådanne.