Hoteller skal have bedre styr på elsikkerheden

Publiceret d. 15. november 2022
Kun hvert tiende overnatningssted slap i 2021 og 2022 gennem Sikkerhedsstyrelsens tilsyn med OK til alt i elinstallationen
Elinstallationer med fejl på ældre hoteller
Elinstallationer med fejl på ældre hoteller

Sikkerheden bliver udfordret, når stikkontakten sidder løst, når eltavlen har revner eller når alt lyset slukker, fordi RCD’en (fejlstrømsafbryderen) i eltavlen har registreret en fejl i elinstallationen.

Det er problemer, som Sikkerhedsstyrelsen ofte konstaterer ved kontrol af elinstallationer på ældre hoteller og overnatningssteder. Sikkerhedsstyrelsen har i løbet af 2021 og 2022 ført tilsyn med elinstallationerne på i alt 344 overnatningssteder af ældre dato. Kun 33 steder var konklusionen, at alt var i orden. Det svarer til 9,6 procent af tilsynene.

- Der færdes rigtigt mange mennesker på et overnatningssted, både gæster og ansatte. Derfor er det afgørende, at elinstallationerne er sikre, så der ikke er en unødig risiko for at få stød eller for, at en kortslutning kan starte en brand. Hvis man er tvivl, om alt er i orden, er det en god ide at kontakte en autoriseret elinstallatør og få installationen gennemgået, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Eltavler med skader

Nogle fejl går igen rigtigt mange steder. På mange af de kontrollerede eltavler var afdækningen ikke i orden, og dermed kunne der være risiko for at komme tæt på strømførende dele.

- Man kan let selv konstatere, at eltavlen er lukket korrekt og ikke har revner eller skader. Eltavlen skal være let at komme til, hvis der fx springer en sikring, og man må ikke bruge pladsen foran eltavlen til opbevaring af møbler eller andet udstyr, der måske kan beskadige tavlen, siger Evy Boe Madsen.

Beskyttelseslederen, der giver jordforbindelse, var ikke ført frem til hver femte faste brugsgenstand som fx køleskab eller fryser, som det kræves. Og mere end hver anden flytbare brugsgenstand, fx elkedler og kaffemaskiner, var ikke koblet til en aktiv beskyttelsesleder i stikkontakten.

Husk jordforbindelsen

Hvis installationen er udført med beskyttelsesleder (jordforbindelse), er det et krav, at brugsgenstande har jordforbindelse, uanset om det er fast monteret eludstyr eller noget, der kan flyttes rundt som fx elkedler.

- Hvis der opstår fejl på et elprodukt, der ikke er forbundet til en virksom jordforbindelse, risikerer man at få stød. Ofte passer stikket på en brugsgenstand ikke til jordforbindelsen i stikkontakten. Men det kan løses ved at købe en adapter, hvis man ikke vil skifte stikket, siger Evy Boe Madsen.

En del steder blev det også konstateret, at installationen til belysningen ikke var opdelt på flere RCD’er (fejlstrømsafbrydere), som lovgivningen kræver.

- Hvis al belysning er tilsluttet til én RCD, er der risiko for, at et lokale bliver helt mørkelagt, hvis der opstår en fejl på belysningen. Det er baggrunden for det generelle krav om, at installationen skal fordeles på mindst to RCD’er, og det er endnu vigtigere på steder, hvor der kommer mange besøgende, som ikke kender lokalerne på forhånd, nævner Evy Boe Madsen.

Sørg for vedligeholdelse

På vegne af Sikkerhedsstyrelsen har hun en generel opfordring til hoteller og overnatningssteder.

- Sørg for at vedligeholde elinstallationerne. Mange af de fejl, vi finder ved tilsyn, hænger sammen med, at der ofte først er fokus på elinstallationerne, når de ikke fungerer. Men med løbende vedligeholdelse, der udføres af en autoriseret elinstallatør, kan man forebygge, at strømmen pludselig svigter eller at der sker kortslutninger eller andre skader, siger Evy Boe Madsen.

 

FAKTA:

Resultater af tilsyn med ældre hoteller og overnatningssteder 2021 og 2022

OK: 33 steder

Vejledning: 188 steder

OK efter tiltag: 3 steder

Overtrædelse:72 steder

Ingen adgang/lukket/ophørt: 48 steder

I alt kontrolleret: 344 steder

 

FAKTA:

De hyppigste fejl

- Ikke beskyttelsesleder til faste brugsgenstande
- Ikke beskyttelsesleder til transportable brugsgenstande
- Ikke korrekt installeret ledningssystem
- Ikke korrekt installeret installationsmateriel
- Spændingsførende dele ikke anbragt i kapslinger eller bag barriere
- Elinstallation og materiel ikke beskyttet mod forventelige ydre påvirkninger
- Ikke korrekt overbelastningsbeskyttelse af ledningssystemet