At gøre vores samfund mere sikkert er givende

Publiceret d. 26. september 2022
For to år siden skiftede farmakonom Jette Lindegaard hverdagen på et apotek ud med hele Sønderjylland som arbejdsplads.
 Jette Lindegaard - Foto: Ole Joern, Redstar
Jette Lindegaard - Foto: Ole Joern, Redstar

Mindst tre dage om ugen er Jette ude og føre tilsyn i kiosker og supermarkeder med salg af håndkøbsmedicin, tobak og e-cigaretter. Hun udfører også alderskontrol med salg af tobak og alkohol, holder øje med lattergasloven og besøger tatovører.

 - Jeg drømte om at få lov til at gøre en forskel og være med til at øge sikkerheden for den enkelte borger i Danmark. Jeg er med til at sørge for, at det er svært at købe ulovlige lattergaspatroner eller for unge under aldersgrænserne at købe alkohol og tobak. Jobbet lever på alle måder op til mine forventninger. Jeg har en spændende hverdag, hvor dagene aldrig er ens, siger Jette Lindegaard.

Tilsyn med skønhedsklinikker, der udfører kosmetiske tatoveringer i form af permanent makeup er det seneste nye område, som Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med.

- Mit arbejde har på de to år, hvor jeg har været ansat, ændret sig både i forhold til omfanget samt de kompetencer, som det kræves. Jeg elsker at være ansat et sted i løbende udvikling, siger Jette, der trives godt med blandingen af faglighed, kundekontakt og administrative opgaver.

- Selvom jobbet som teknisk sagsbehandler på alle måder er noget helt andet end mit tidligere job i apoteksverdenen, så kan jeg bruge en del af min faglige viden fra sundhedsområdet - og min erfaring med at tale med mange forskellige mennesker. Begge steder handler det om at følge lovgivningen og dokumentation. Alle tilsyn handler om at undersøge om lovgivningen overholdes og dokumentere eventuelle overtrædelser. Men en rigtig stor del af arbejdet er også kontakten med virksomheden eller den enkelte tatovør og have en fornuftig dialog om de forskellige regler og krav på området, fortæller Jette.
 
Bliver overtrædelser konstateret, så er det Sikkerhedsstyrelsens juridiske afdeling, som behandler sagerne og eventuelt melder en virksomhed til politiet med en bødeindstilling.

- At vi er med til at fjerne ulovlige produkter fra hylderne og gøre det mere trygt at få en tatovering. Det er meget meningsfuldt arbejde, siger Jette.

Sikkerhedsstyrelsen udfører tilsyn med tatoveringsbranchen på vegne af Sundhedsministeriet.