Godkendelser skal være i orden for blødgøringsanlæg og armaturer til drikkevand

Publiceret d. 30. august 2019
Sikkerhedsstyrelsen får mange anmeldelser om, at byggevarer, der kommer i kontakt med drikkevand, ikke har de rigtige godkendelser. Derfor vil styrelsen i de kommende uger kontrollere, at produkter, der skal have kontakt med koldt drikkevand, lever op til de krav, der stilles til dem.
Billede af et badeværelse

Dokumentationen for et antal armaturer og blødgøringsanlæg vil blive set nærmere efter, og fabrikanter og importører bliver kontaktet og bedt om at sende den nødvendige dokumentation for deres produkt.

De danske regler fastslår, at byggevarer, der er i kontakt med drikkevand, skal være godkendt til dette, og der skal være dokumentation for det. Når byggevarer, der kommer i kontakt med koldt drikkevand, sælges i Danmark, skal de have en af fire godkendelser: En dansk GDV-godkendelse, et tysk DVGW-certifikat, en hollandsk ATA-godkendelse/The Kiwa Water Mark eller en svensk typegodkendelse.

- Det er kun de fire godkendelser, der lever op til reglerne i Danmark. Når vi får en anmeldelse om et produkt, får vi ofte ingen eller forkerte typer dokumenter fra fabrikanten eller importøren. Men det er ikke tilstrækkeligt efter de danske regler, og derfor vil vi nu se nærmere på området, siger kontorchef Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen.

Når Sikkerhedsstyrelsen kontakter en virksomhed, vil der blive bedt om dokumentation for godkendelsen af produktet og desuden om brugsanvisningen, så dokumenterne kan gennemgås. Resultaterne af kontrolindsatsen vil være klar i løbet af efteråret.

Reglerne om byggevarer i kontakt med drikkevand findes hos Bolig- og Planstyrelsen: https://bpst.dk/da/Byggeri/Byggevarer/Byggevarer-i-kontakt-med-drikkevand#markedsfoering-og-salg-af-byggevarer/a>