Energirelaterede produkter skal testes

Publiceret d. 28. juni 2022
Sikkerhedsstyrelsen vil kontrollere, at computerskærme, køle-fryseskabe og brændeovne lever op til kravene til energieffektivitet.
Køleskab
Køleskab

I løbet af de kommende måneder vil Sikkerhedsstyrelsen kontrollere computerskærme, brændeovne og køle-fryseskabe for, om de lever op til EU-regler om ecodesign og energimærkning.

Med ecodesign-reglerne stilles der minimumskrav til produkters energieffektivitet. Energimærkningsreglerne har til formål at understøtte energibevidste indkøb, da energimærket synliggør, hvor energieffektivt et produkt er.

Sikkerhedsstyrelsen planlægger at kontrollere et udsnit af de køle-fryseskabe, computerskærme og brændeovne, der er på markedet i Danmark. Lovgivningen på området hører under Energistyrelsen, mens det er Sikkerhedsstyrelsen, der udfører kontrollen med kravene om ecodesign og energimærkning.

- Vi udfører løbende kontrol af, at energirelaterede produkter har dokumentation for, at de lever op til kravene til ecodesign og er korrekt energimærkede. Men det er også vigtigt at kontrollere, at produkterne i sig selv er i orden, og det kan kun lade sig gøre med test på et akkrediteret laboratorium, siger produktchef Kirstine Gottlieb.

Målet for den kommende kontrolindsats er at få testet 10-20 produkter af hver produktkategori.

- Det er umuligt at teste alt, hvad der er på markedet. Vi vælger at udtage nogle af de produkttyper, der er udbredte på markedet, som stikprøver, siger Kirstine Gottlieb.

Kontrollen af, om de energirelaterede produkter lever op til kravene til ecodesign og energimærkning vil begynde i sensommeren.