Denne lille knap kan redde dit og familiens liv

Publiceret d. 27. marts 2019
Når uret bliver sat en time frem i den sidste weekend af marts, er det ikke kun urene, man skal huske at stille på. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at man også tester sin fejlstrømsafbryder. Det kan redde liv.
RCD (fejlstrømsafbryder)

Fejlstrømsafbryderen – som også går under navnet RCD eller HPFI – er nødbremsen i hjemmet. Den sørger for, at afbryde strømmen, hvis der opstår en fejl i elinstallationen eller et elapparat. På den måde beskytter den dig mod elektrisk stød.

Men RCD’en er mekanik. Derfor skal den motioneres, så den ikke gror fast, og den skal testes, så man er sikker på, at den virker.

En god tommelfingerregel er, at RCD’en skal testes to gange årligt, når vi skifter mellem sommer- og vintertid og omvendt.

Hvis du gerne vil have to årlige påmindelser om at teste fejlstrømsafbryderen, kan du tilmelde dig Sikkerhedsstyrelsens sms-service. Det gør du ved at sende en sms med teksten HPFI til 1245. Tjenesten koster almindelig sms-takst.

Sådan tester du RCD’en

Man tester RCD’en ved at trykke på knappen, der står ”Test” eller ”T” på. Når man gør det, skal strømmen slå fra.

Du kan eventuelt tjekke det ved at lade lyset være tændt, før du trykker på knappen, for så er det helt synligt, om strømmen slår fra eller ej.

Slår strømmen ikke fra, er det vigtigt at kontakte en autoriseret elinstallatørvirksomhed. I så fald virker RCD’en nemlig ikke – og så beskytter den dig ikke mod livsfarligt, elektrisk stød.

Du tænder for strømmen igen ved at trykke eller dreje på on/off-knappen.

Se, hvordan du tester RCD'en i videoen her:

 

Hvis din RCD er over 10 år gammel, er det en god idé at få den tjekket af en autoriseret elinstallatørvirksomhed.

Du kan tjekke, om din håndværker er autoriseret i vores autorisationsregister.