Begrænsninger i salg af lattergas til private forbrugere

Nogle misbruger lattergas som rusmiddel, og derfor har Folketinget vedtaget nye begrænsninger for butikker, der vil sælge lattergas. Det kan påvirke dine muligheder for at købe lattergaspatroner.

N20 eller lattergas er et lovligt produkt, der for eksempel kan bruges til madlavning som et godkendt fødevaretilsætningsstof.

Desværre kan lattergas også misbruges som rusmiddel til fare for den, der indtager lattergassen. Derfor har Folketinget besluttet at begrænse adgangen til lattergas for private forbrugere.

Reglerne for salg af lattergas

Butikker i Danmark skal fra 8. juni 2020 følge disse regler, hvis de vil sælge lattergas til private forbrugere:

  • Butikker må ikke sælge lattergas til dig, hvis du er under 18 år 
  • En butik må højst sælge 17 gram om dagen pr. kunde. Det svarer til to almindelige små lattergaspatroner. Du kan altså ikke købe store beholdere med lattergas eller en pakning med for eksempel 10 patroner
  • Butikker må ikke sælge lattergas, hvis de også sælger alkohol, tobaksvarer, tobakssurrogater, urtebaserede rygeprodukter eller elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere med og uden nikotin

Unge under 18 må ikke indføre lattergas til Danmark

Som forbruger må du ikke indføre lattergas til Danmark, hvis du er under 18 år.  Hvis du er fyldt 18 år må du indføre 17 gram lattergas pr. dag. Det gælder både hvis du selv fragter lattergassen eller hvis du får dem fragtet med for eksempel postvæsenet.

 

Giv os et tip om ulovligt salg af lattergas

Hvis du oplever ulovligt salg af lattergas, kan du sende et tip til Sikkerhedsstyrelsen.

Tippet vil indgå i planlægningen af tilsyn i både fysiske butikker og online.

Du tippe os om ulovligt salg af lattergas her