Sådan giver du børnene en sikker påske

Du skal passe på med påskeæg, småt legetøj og andet, der kan puttes i munden, når påskeharen kommer på besøg med påskeæg og andre godter.

Smådele giver risiko for kvælning

Det er spændende at åbne et påskeæg med små godter og legetøj. Men de små ting, der gemmer sig i påskeægget, kan sætte sig fast i luftvejene på et mindre barn.

Specielt de runde og ovale former skal du være opmærksom på.

De større runde former kan sætte sig fast bagerst i munden og blokere for luftpassage. De er ikke til at få ud uden at skade barnet. Smådelene blokerer først nede i halsen. 

Risikoen for, at legetøj eller andre smådele ender i dit barns mund eller hals, stiger, når legetøj kombineres med noget, der kan spises. 

Gode råd til en sikker påske

Du får her en række råd, som du kan følge for at sikre, at dit barn får en sikker påske.

1. Adskil legetøj og mad/slik

Det er en god ide, at du adskiller legetøj og mad/slik, så du har styr på, hvad dit barn putter i munden.

2. Hjemmelavet påskeæg

Du kan lave dit eget påskeæg med godter i stedet for at købe et færdiglavet. På den måde kan du sikre dig, at legetøj og slik ikke er blandet, og at godterne passer til dit barns alder.

3. Aldersanbefalinger

Passer påskelegetøjet til dit barns alder? Du skal altid følge anbefalingerne om alder og advarsler og tage dem alvorligt. Særligt i forhold til børn under 3 år – øjemål og sund fornuft er ikke nok!

4. Legetøjstesteren

Kan påskeæggets smådele bestå legetøjstesteren? Du kan bruge Sikkerhedsstyrelsens legetøjstester til at måle, om smådelene i dit barns påskeæg er for små.

Print din egen legetøjstester

5. Runde og ovale former

Børn under 3 år, må ikke få slik eller legetøj med runde og ovale former, da det kan sætte sig fast i halsen og udgøre en kvælningsfare.

6. CE-mærket

Kender du CE-mærket? Fabrikanten angiver med CE-mærket, at produktet lever op til sundheds- og sikkerhedskravene i EU. Køb derfor altid kun legetøj til dit barn, som er CE-mærket.

Du kan følge disse råd om sikkert legetøj

  • Køb kun CE-mærket legetøj.
  • Tjek, om der er advarsler på legetøjet eller emballagen.
  • Følg anbefalinger om aldersgrænser.
  • Legetøjet må ikke have snore, der er længere end 22 cm.
  • Giv ikke børn under tre år legetøj med runde eller ovale former.